onsdag 11. november 2015

Matallergier


Minstemor i huset her har egg- og melkeallergi. Egg og melk er sånne ting som man føler at er i det aller meste, så det er en del å sette seg inn i når man skal ha et kosthold helt uten. Men heldigvis så er det ikke så alt for vanskelig når man først er inne i det. Selv om jeg av og til føler at det blir litt ensidig kost til henne. Det går mye i havregrynsgrøt, brød med leverpostei eller kaviar, makrell i tomat og avokado. Til middag blir det mye rent kjøtt eller fisk med diverse grønnaker til. Nå har vi prøvd oss litt frem, og vi synes det ser ut til at det går fint med gulost, så nå får hun også lørdagspizza sammen med oss andre også.

Foreløpig er hun jo også så liten at det ikke er noe problem å ha med egen mat til henne når vi skal i selskap eller ut på andre ting. De fleste vokser det også av seg før skolealder, gjerne allerede i 2-3 årsalder. Så vi håper vi at hun vokser det av seg raskt. Da er det dessverre litt verre med peanøttallergien som det også ser ut til at hun har. Den er det ikke vanlig å vokse av seg, og den kan jo også være veldig farlig. Foreløpig har vi etter anbefaling fra legen holdt henne langt unna peanøtter, så vi aner ikke hvordan hun vil reagere på det. I beste fall kan det hende at hun ikke reagerer i det hele tatt eller at hun får en mild reaksjon, i verste fall kan hun få allergisk sjokk og dø av det. Det er jo litt skremmende å tenke på når man vet at noen kan reagere bare ved at det åpnes en pose med peanøtter i samme rom. En venninne av meg hadde nylig vært på fest sammen med en som var så allergisk at han kunne dø dersom noen åpnet en pose med peanøtter ved siden av seg. Det må jo være utrolig hemmende å aldri kunne være trygg på at ingen på flyet, bussen eller lignende åpner en pose og setter livet ditt i fare!

Jeg tar gjerne imot tips, hvis noen med egg- og melkeallergi i huset har noen gode frokost-/kveldsmat-råd å komme med. Storesøskenene lager vi ofte grove pannekaker til, men det var ikke så populært med pannekakene uten egg og melk som vi prøvde oss på her en gang..

2 kommentarer:

Hanna sa...

Åh, lillebror hadde melkeallergi de første årene, men har heldigvis vokst det av seg nå. Syntes også det var vanskelig å finne mat han kunne spise, men når man først kom inn i det gikk det helt greit. På prikktesten slo det også bittelitt ut på peanøtter, men legen sa ikke noe om det til oss. Nå da vi tok en ny test var det ingen reaksjon på peanøtter, heldigvis.

Håper lillesøster også vokser det av seg, for det er jammen meg mye lettere uten allergier :D

Anonym sa...

Det er litt ekstra med allergier, men man finner løsninger etterhvert.. Storebror hadde melkeallergi, og har vokst det av seg. Lillemor ser også ut til å ha det... Mitt lureste tips er å bruke vanlige oppskrifter, men å bytte ut vanlig melk med alternativ melk, eggerstatning for egg, og melkefri margarin for vanlig margarin. En vinner her var vafler på havremelk, rismelk eller soyamelk, og margarin uten melk. Masse grovt i, så blir det en super kveldsmat :D Pannekaker laget jeg også på vanlig måte, bare byttet ut vanlig melk med f eks havremelk (den med tilsatt calsium). Og, havregrøt er jo en sikker vinner. :) Gilde God og mager produktene er melkefrie, det er kjekt.