fredag 23. oktober 2015

Stress ned, nyt livet


Jeg ser så mange småbarnsforeldre som stresser sånn igjennom hverdagene. Man går rundt med dårlig samvittighet for at poden er for lenge i barnehagen, stresser hjem for å hente et kvarter tidligere, stresser hjem for å få i barna mat i tide, stresser for å underholde barna og utnytte den lille tiden man har med de til fulle, stresser for å få i de nok mat til kvelds, stresser for å få barna i seng i tide sånn at de får nok søvn, stresser for å ha mest mulig gøy på programmet for barna i helgene og har alltid dårlig samvittighet for at barna ikke skal ha det bra nok. Ofte så tenker jeg at mange sliter seg ut mer enn nødvendig..

Det er jo ikke til å stikke under en stol at det er slitsomt å være mamma og pappa til tider. Jeg tenker derfor at man må prøve å gjøre de grepene man kan gjøre for å få hverdagen til å bli mest mulig hyggelig og minst mulig stressende.
Det er selvfølgelig forskjellig for hver familie hvilke grep man kan gjøre, men her kommer noen eksempler på hva vi gjør for at småbarnstiden skal bli en fin tid uten alt for mye stress og mas:

  • Legg bort den dårlige samvittigheten!!!! Så lenge barna trives i barnehagen så nekter jeg å tro at de merker om du kommer en halvtime før eller en halvtime senere for å hente de. Hvis barna blir hentet sent, så er det dessuten ganske så rolig og fint der siden de fleste av de andre barna har dratt hjem. 
  • Ikke stress for at barna ikke spiser nok mat til middag eller kvelds, så lenge de vokser som de skal. Noen dager spiser de veldig lite, noen dager spiser de mye. Det er heldigvis få barn som sulter seg så mye at det går ut over vekst og utvikling, så stol på at de styrer det selv! Spiser de ikke maten du serverer, så spiser de forhåpentligvis mer til neste måltid. 
  • Lær barna å kunne leke for seg selv! Barna har godt av å kjede seg litt innomellom og leke for seg selv. 
  • Del husarbeidet sånn at dere blir mest mulig fornøyd. Her lager mannen i huset mest mat og ordner mye på kjøkkenet, begge rydder det verste av leker osv. om kveldene, og jeg tar meg av mesteparten av husarbeidet ellers i huset. Selv er jeg ikke så glad i å lage mat, så jeg er lykkelig for at han tar den biten, han er nok også lykkelig for at jeg tar klesvask, holder orden i klesskapene til barna, vasker bad osv. 
  • Se om dere har råd til vaskehjelp hvis dere krangler om husvasken! Hva er vitsen med å krangle om sånne ting hvis man har råd til å betale noen for å gjøre jobben? Her har vi ikke vaskehjelp, men hvis jeg begynner i full jobb igjen så er jeg ikke i tvil om at det er en god løsning! 
  • Husk at de fleste barn er fleksible! Det er ingen krise om ikke alt er på stell til enhver tid eller man ikke følger rutinene til punkt og prikke.
  • En hjemmehelg kan være like fin som en helg på farten! Man MÅ ikke på badeland for at barna skal ha hatt en fin helg.
  • Vær enige om hvilke regler som er viktige for dere i deres hjem, og vær konsekvent. 
  • Ikke klag på hverandre med mindre det er helt nødvendig! Hva er vitsen med å småkrangle over ting som ikke er viktig? Det er jo bare irriterende om den andre hele tiden skal påpeke småting som ikke er bra nok.. 
  • Og sist men ikke minst, nyt livet og husk at hverdagene er de vi har flest av - man lever sannsynligvis bare en gang!!
Hva er dine beste tips for å unngå en hverdag som bare er full av mas og kjas?

2 kommentarer:

Nina sa...

Så fint innlegg! :) Det er så bra med realistiske tips og inspirasjon til å senke skuldrene. Sitter her og ruger og har termin om 5 dager med barn nr 1 så det er vel enda en stund til vi er i en hverdag med barnehage, skole, fritidsaktiviteter osv, men uansett inspirerende å lese :)

mona sa...

Takk for hyggelig hilsen :) Masse lykke til med fødsel og alt som kommer etterpå :)