onsdag 17. juni 2015

Ammepolitiet


Når man snakker om amming, så gjelder det å trå varsomt. Mange som har slitt med ammingen, og grått sine tårer over å ikke få det til, føler seg tråkket på av "ammepolitiet". Selv har jeg vært så heldig at ammingen har gått veldig fint fra første stund med alle tre, så da må jeg selvsagt være ekstra varsom med å uttale meg.
Men jeg har lyst til å si noen ord allikevel. Dette fordi jeg brenner litt for dette med amming. Det er jo ingen tvil om at dersom det er mulig, så er det best for barnet med morsmelk. Dessuten så er det jo så fantastisk koselig når det går smertefritt. Og for å ikke snakke om hvor praktisk det er! Herlighet, det er jo ingen sak å farte rundt med en baby når man alltid har maten med seg - helt serveringsklar.
Jeg tror at mange som sliter med ammingen sliter fordi de ikke vet hva de går til. Og merk at jeg ikke sier alle, for jeg vet at noen faktisk ikke får dette til uansett hvor mye de prøver. Men jeg skjønner meg ærlig talt ikke på de som ikke ønsker å prøve.

Her kommer noen råd til de som ønsker å prøve:

  • Du kommer til å bli kjempesår på brystvortene nesten med en gang barnet er ute. Det gjør forferdelig vondt, og man må stålsette seg hver gang barnet skal suge tak. Men for de aller fleste så går det over. For noen etter bare en ukes tid, for andre etter et par uker og for noen få etter enda litt lengre tid. Hvis det ikke gir seg så kan det hende at barnet ikke får riktig tak. Men jeg har enda ikke hørt om noen mødre som ikke har hatt såre brystvorter i starten, så det er det bare å forberede seg på.
  • De første dagene kommer det veldig lite melk. Barnet vil kanskje ligge ved brystet nesten hele tiden. Stol på at melken kommer etterhvert. 
  • Når melken begynner å komme for fullt blir brystene enorme og forferdelig vonde. Du må kanskje ha på deg en løs t-skjorte fordi det gjør så vondt om noe kommer borti brystene. Ta deg en varm dusj, masser forsiktig og husk at det snart er bedre! Hos meg har brystene gjerne vært sånn i et par dager, før det har begynt å stabilisere seg. 
  • De første månedene ligger barnet MYE ved brystet. Spesielt om kveldene kan man føle at man ikke gjør annet enn å sitte der å amme. Rigg deg godt til rette, med tv, en bok, telefon og pc tilgjengelig - og husk at det snart er over! Slapp av, nyt tiden med den lille og stol på at barnet får nok melk så lenge det legger på seg. 
  • I starten tar det lang tid hver gang barnet skal ammes. Etterhvert som barnet blir større går det raskere og raskere. 
  • Av og til kan økedøgnene komme ofte. Tilby brystet hvis barnet søker etter det, ikke tenk at "du har jo nettopp spist, det må være noe annet som plager den lille".
  • Virker det som om barnet får for lite melk? Tilby brystet oftere.
  • Det er naturlig at barnet spiser om natten også. Det er de færreste barna som sover natten igjennom tidlig. Belag deg på å amme annenhver eller hver tredje time for en periode. Finn ut hvordan du kan gjøre dette på en best mulig måte uten at du sliter deg helt ut. Min erfaring er at kroppen forbereder seg på lite søvn før barnet kommer.
  • Og for all del; Stjeler ammingen all energien din og du bare gråter fordi du ikke får det til. Begynn med flaske! Litt jobb må man regne med for å få til ammingen, men hvis det ødelegger hele barseltiden så er det ingen skam å begynne med flaske. 
Hvilke ammeråd vil du gi til nybakte mødre?
Bildet er forøvrig tatt av Tammy Nicole Photography

3 kommentarer:

Vigdis sa...

Dette var en fin liste :)
Jeg var også svært heldig med ammingen begge gangene. Priser meg for det, men på en måte ble jeg litt "lettet" da jeg gikk tom etter 6 mnd med nr 2 - så pappaen også kunne opp om natta. For hun var en del våken, så det ble litt tungt for meg.

Nydelig bilde av dere to forresten!!

Anonym sa...

Mitt beste tips er de ammeskålene der selger på apoteket. De "beskytter"brystvortene når det står på som verst. Jeg hadde de og ullinlegg i ammebh'en. Ikke stilig, men komfortabelt.

Anonym sa...

Jeg vil gjerne - fra ei som ammet ustanselig i 2 1/2 uke og til slutt fikk beskjed av Helsestasjonen om at "du får rett og slett ikke nok melk, noen gjør ikke det. Han legger ikke på seg, nå må du begynne med erstatning." - slå et slag for delamming. Selv om man ikke får til å gi kun morsmelk, gi så mye du kan. Jeg ammet først og tilbød så flaske til hvert måltid frem til han var 6 md. Det er ikke enten/eller, det kan være både/og.