fredag 17. april 2015

Myter og fakta om sykdom, smitte og antibiotikabruk


Jeg har tidligere skrevet et innlegg om ting man stadig får høre at er farlig, men så er det bare myter som lever i beste velgående. Denne gangen vil jeg ta for meg noen myter om sykdom, antibiotikabruk og hygiene - temaer som jeg som sykepleier brenner for. 

Man blir syk av å gå uten lue! 
Nei, nei og atter nei, man blir ikke syk av å gå uten lue. Selv ørebetennelse får du ikke av å gå uten lue, virus og bakterier kommer innenfra. Ikke blir man syk av å gå ut med vått hår heller - tro det eller ei. Du MÅ smittes av virus eller bakterier for å bli syk. Men om du først er smittet, så der det mulig at du lettere blir syk om du er kald (Jeg har faktisk sett forskning som er gjort på dette som ikke har klart å påvise en sammengeng mellom det heller. Men noen forskningsrapporter mener altså at man kan være mer sårbar når man er kald).

Antibiotika kurerer alle infeksjoner! 
Det er faktisk ikke sånn at legene prøver å snyte deg for en anribiotikakur når du har en infeksjon forårsaket av virus. Antibiotika har INGEN effekt på virusinfeksjoner. I beste fall så får du vondt i magen i tillegg, siden antibiotika tuller med normalfloraen i magen din. Jeg har hørt mange som har prøvd å overtale legen til å skrive ut antibiotika når legen mener at det ikke er indikasjon for dette. Vær heller glad for å slippe kuren!

Du må ta antibiotika når du har en bakteriell infeksjon! 
Nei, de aller fleste infeksjoner går over helt av seg selv. Og forskning har faktisk vist at de som får penicillin for f.eks. halsbetennelser gjennomsnittlig blir frisk en dag før de som ikke får medisiner. Når vi vet at resistensutviklingen på verdensbasis er skremmende høy, og at det beste tiltaket som finnes mot resistensutvikling er å bruke antibiotika minst mulig, da bør man tenke seg om mer enn en gang før man går i gang med en kur. Resistensutviklingen er forøvrig skremmende fordi den kan føre til at vi etterhvert ikke har noen kur for det vi anser som ufarlige infeksjoner i dag.

Det er ikke så nøye å ta ferdig antibiotikakuren, jeg er jo frisk! 
Iiik, ikke tenk at det ikke er viktig å ta kuren ferdig!! Det er veldig viktig å ta kuren ferdig! Hvis du ikke fullfører kuren kan bakteriene i kroppen utvikle motstandskraft mot nettopp denne antibiotikaen fordi de ikke har blitt fullstendig nedbrutt - her snakker vi igjen om resistensutvikling. 

Barna blir lettere syk om man er nøye med håndhygienen. Man trenger å få i seg bakterier for å bygge opp immunforsvaret!
Nei, det er ingen forskning som viser at man bygger opp immunforsvaret ved å ha mange infeksjoner - det er altså ikke slik at immunforsvaret ditt blir generelt sterkere etter en sykdom. Men det kan ha lært seg å huske en spesiell bakterie eller et virus, slik at du blir motstandsdyktig mot akkurat denne infeksjonen - enten for dager eller uker, for noen år eller for resten av livet som f.eks. ved vannkopper og meslinger. De mest vanlige infeksjonene som forkjølelse, influensa, omgangssyke osv. forandrer seg så raskt at man kan ha flere runder i løpet av kort tid, og noen kan f.eks. føle at hele vinteren har vært en eneste lang forkjølelse. Disse «ufarlige» infeksjonene er med på å bidra til at mange barn og voksne tar mye mer antibiotika, som igjen kan gi økt antibiotikaresistens. Visste du forresten at du kan få en ny rundt med omgangssyke bare 48 timer etter forrige oppkast? Yikes..
Man skal selvsagt ikke leve i et helt sterilt miljø, men håndhygiene er det aller beste tiltaket for å forhindre smitte av sykdom. Forskning viser at god håndhygiene kan redusere sykdom med opptil 70%. Tenk så mye penger samfunnet kunne spart dersom alle barnehager, skoler og bedrifter hadde fått god opplæring og satset på hygieniske tiltak!

Antibac fører til resistensutvikling og bør ikke brukes for mye!
En del antibakterielle midler bør ikke brukes for mye, da de er med på å bidra til resistensutvikling. Antibac er alkoholbasert og gir ikke resistens, men noen andre desinfeksjonmidler som f.eks er tilsatt triklosan kan gi resistens og bør ikke brukes. Alkohol fører altså ikke til resistens, og dette er godt dokumentert over mange år. Så en enkel måte å ha bedre håndhygiene er hverdagen er å ha hånddesinfeksjon tilgjengelig når du ikke er i nærheten av såpe og vann.

Hånddesinfeksjon endrer normalfloraen vår! 
Nei, hånddesinfeksjon virker bare på overflaten av huden vår, fordamper raskt og etterlater ingen rester.

Til sist vil jeg si at bedre håndhygiene = Mindre infeksjoner = Mindre antibiotika = Mindre resistens




Dersom du skulle ønske å lese mer om disse temaene, eller fortsatt ikke tror på dette så kan du f.eks. lese mer om barn og antibiotikabruk her, mer om håndhygiene her, mer om syke barnehagebarn og hygiene her og mer om hvorfor vi blir syke her.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Antibac.

1 kommentar:

Bine Anette sa...

Amen! Supert at du blogger om dette, håper innmari mange leser innlegget og lærte mye nytt nå :-D -og du, omgangssykevirus er resistent mot antibac mener jeg å ha lest? Her er det håndvask og klorvask av overflater hvertfall ;)