onsdag 22. oktober 2014

TrauetMin mamma har et gammelt trau. Eller, hun hadde et gammelt trau. For da storesøster ble født var jeg nede i kjelleren hennes og tok med meg trauet (altså ikke mens jeg fødte, men dere skjønner vel poenget :P).
Bakpå trauet står det 1884, SFD og OJS. Den opprinnelige eieren av trauet var min tippoldemor, Soffia Fillipsdatter. Hun var født i Sverige, gift med Ole Johansen, og bodde på Strand (nå Bogen) i Ofoten. Soffia og Ole hadde seks barn, inkludert min mors morfar, Jens.
Soffia døde tidlig, og da Ole giftet seg på nytt (med Ane), måtte han gjøre opp boet med sine barn. For å få penger til å gjøre opp boet solgte han unna diverse gjenstander. Tilfeldigheter ville ha det til at han solgte trauet til Kristian Haagensen, som er min mors farfar. Dermed ble det allikevel værende i familien til Soffias etterkommere. Og lite hadde vel hun visst at 124 år etter at hun først fikk trauet, som hun sikkert har bakt mange hundre brød med, skulle hennes tipp-tippoldebarn ligge og sove søtt i trauet hennes. Og på mandag, 126 år senere, så lå et av hennes andre tipp-tippoldebarn og sov i det samme trauet. Herlig, eller hva???

1 kommentar:

Anonym sa...

Nydelig, på så mange måter!