mandag 7. april 2014

Barbie - for småjenter?


Jeg har ikke brydd meg så mye om disse debattene med hvordan barna vokser opp med jente - og gutte- ting og farger. Jeg synes ikke det gjør noe at det er litt forskjell på jenter og gutter, og tenker at mye kommer av seg selv, enten den ene eller den andre veien.
Nå har jeg riktignok kledd minstejenta mye i blått, grått, hvitt og brun/biege. Men det har ikke så mye med at jeg ikke vil kle henne i rosa å gjøre, men heller at det er farger som tiltaler meg. Jeg kler henne i rosa og lilla også, men personlig er jeg ikke så veldig glad i skarp rosa, så det går mest i gammelrosa og dusere rosafarger. Selv elsker hun å ha på seg kjole, og rosa er definitivt favorittfargen hennes om dagen. Så det har nok blitt litt mere av det etterhvert, selv om jeg fortsatt helst unngår de alt for skarpe rosanyansene og for høy hello kitty - faktor.

Når det kommer til leker, så har vi lite rene jenteleker her i huset, men det er kanskje mest fordi eldstemann er gutt å gjøre? Hun har to dukker og en barbie da, og leker med de innimellom.

Da vi kjørte til Trysil i helgen fikk barna noen nye blader fra butikken. Lillesøster valgte seg raskt ut et barbieblad som hun gjerne ville ha. Jeg tror mest det handlet om noen rosa leker som fulgte med, disse lekene elsker hun.
Jeg tenkte egentlig ikke noe over at hun ville ha et Barbieblad, og jeg tittet heller ikke så nøye på det før det gikk i handlekurven. Men jeg må si at jeg ble veldig overrasket over innholdet i bladet da vi skulle lese litt på sengekanten på kvelden. Jeg vet ikke helt hva jeg hadde sett for meg jeg, men kanskje noe sånn som Barbie er på ridetur osv. Her kommer en smakebit av hva barna kan lese om:


Barbie jobber som toppmodell, og søsteren er fotograf.


Barbie og søstrene er på tur i skjønnhetssalongen.


Venninnen til Barbie har en stor samling med parfymer, Barbie vil gjerne prøve noen nye dufter.


Og her skal Barbie ut på date. Hun har derfor gjort seg ekstra fin.

Hva skal vi tenke om dette da??? Må innrømme at jeg ble veldig tatt på sengen her. Er det virkelig dette småjentene våre skal sitte og lese om? Nei nå tror jeg at jeg må endre syn på saken. Jeg synes faktisk ikke at det er noe særlig at småjentene skal sitte og lese om dette jeg altså. Eller er det bare jeg som er gammeldags og ikke følger med? Jeg kan ikke huske at vi leste om sånne ting da jeg var barn. Men så var jeg heller ikke så opptatt av Barbie og prinsesser. 

5 kommentarer:

Line sa...

Enig med deg!

Pepperkakefjellet klatrer sa...

Vi kjøpte eit slikt barbieblad til lillesøster i fjor sommer (fordi det fylte med ein leikegitar og ein leikemikrofon). Der er det litt sånn superstjerneopplegg med song og musikk - men fargane er heilt like. Når lillesøster ser i bladet snakker ho om hunden som er ved foten til den eine på biletet; eller lyskastarane i taket. Om at barbien smiler, og om at "der er min bokstav!" i teksten. Ikkje for å unnskylde, eller minimalisere det innholdet kan tolkast som å lære ungane våre - men min opplevelse er at ungane ser på heilt andre ting enn vi voksne gjør, og tolker ikkje i de retningane som vi gjør. Det gjelder også 6-åringen som leser legobladene. Han ser detaljar som eg ikkje ser, og snakker ikkje eingong om det som eg evt finner "upassande" av ein eller anna grunn. Så eg trur du kan slappe av :) - og gje ho heller overflod av verdiar DU meiner er viktige. Eit slikt blad gjør ikkje ungane om til dumme, utseendeopptatte jenter!

Stine sa...

Kan ikke si Barbie bladene var slik da jeg var yngre, og som alder av 23 så har det forandret seg mye på de årene siden jeg leste det! Da var det mer tegneserie som i Donald hvor de hadde både hester, var på telttur og var mer realistisk.. Er for ille at det skal legges fokus på det det gjør i det nye bladene! Alt for tidlig.

mona sa...

Ja vi leste også bladet på samme måte som dere, så er ikke bekymret sånn sett. Synes bare det er bekymringsverdig at det selges sånne blader til småjenter i det hele tatt :S

mona sa...

Ja, var liksom noe sånt jeg hadde sett for meg!! Godt det ikke bare er meg :)