onsdag 26. mars 2014

Tannhelse


Jeg brenner litt for barns tannhelse. Jeg husker at mamma var skikkelig nazi når det kom til tannpussen da jeg var barn. Jeg var misunnelig på de som fikk lov til å droppe tannpussen innimellom, og hatet når mamma på død og liv skulle gå over tannpussen min. Nå er jeg kjempeglad for at hun var så streng. Hvor deilig er det ikke å slippe å bruke masse penger på tannlegeregninger???!!

Nå har jeg blitt den strenge mammaen selv, som ikke lar det være noen unnskyldning for å droppe tannpussen. Barna har hver sin elektriske tannbørste - da er det etter min erfaring mye lettere å få til en god tannpuss uten at det blir ubehagelig for barna. Hver kveld pusser vi veldig nøye (når de er små tvangspusser vi om de ikke samarbeider), og hver morgen tar vi en litt raskere tannpuss. Det har nok hendt at tannpussen om morgenen har blitt glemt, men jeg tror ikke at det har vært en eneste kveld siden de fikk sin første tann at vi har droppet tannpussen om kvelden. Har de i sjeldne tilfeller sovnet før tennene har blitt pusset, så pusser vi de i halvsøvne før de legges i sengen. Ellers er vi nøye på å drikke kun vann imellom måltider, og ikke småspise søtsaker.

Selv om barna skal miste melketennene sine en gang, så sies de jo at man legger grunnlaget for god tannhelse lenge før de permanente tennene kommer. Derfor tenker jeg at det er en viktig foreldreoppgave å sørge for at barna har god tannhelse. Dessuten er det jo en fin gave å gi barna sine sterke og fine tenner for fremtiden, og spare de for dyre tannlegeutgifter når de blir eldre!

Når det kommer til fluor, så mener jo ekspertene at det ikke er behov for å gi det så lenge barna har god tannhelse og man pusser med fluortannkrem. Når barna er små svelger de jo også tannkremen, og får i seg ekstra med fluor på den måten. Derfor har ingen av våre barn begynt med fluor enda.

Jeg har såvidt vært inne på dette med tannhelse noen ganger tidligere. Og grunnen til at jeg kom inn på dette temaet igjen er at jeg kom over den artikkelen her, som jeg syntes at var veldig fin. Den er vel verdt å lese om man er opptatt av barnas tannhelse!


Bildene fant jeg i arkivet på bloggen her. På det nederste bildet er storebror på sin aller første tannlegetime. I Oslo ble vi nemlig kalt inn til første time som toåringer - ihvertfall i bydelen vi bodde i. Se så liten og fin da!!

1 kommentar:

Line sa...

Så flinke dere er!
Her har vi aldri droppet tannpuss på kveldstid, men jeg må innrømme at morgenpuss er jeg ekstremt dårlig på. Så dårlig at det krever dårlig samvittighet, egentlig. For som du sier så skal melketennene mistes, men tannkjøttet er og forblir det samme hele veien og da er det viktig med god tannhygiene fra start.