torsdag 18. oktober 2012

Sov selv lille baby


Som jeg nevnte for litt siden, så har vi startet prosjekt "få babyen til å sovne av seg selv". Lillesøster har vært av den typen som bare har skreket om man har lagt henne fra seg, så hun har sovnet av seg selv sånn ca fire ganger siden hun ble født; en gang under babygymmen noen uker gammel, en gang i vippestolen, en gang i bilsetet mens bilen sto i ro, og en gang i vogna mens den sto i ro. Ja, jeg er av typen som ikke synes at man kan la en nyfødt baby ligge og skrike, så da har det blitt til at hun har blitt bysset, vippet, puppet og trillet.

Men nå fant vi ut at det var på tide å ta kampen. Jeg klarer fortsatt ikke å ta noen skrikekur da, så vi tar det gradvis. Foreløpig har vi begynt med å sitte inne hos henne mens når hun legger seg. Da gjør vi de vanlige kveldsrutinene; kveldsmat, stell og pupp. Så legges hun i sengen, og jeg setter meg ved siden av og jobber på pcèn. Jeg lar henne styre litt rundt uten å gi noe oppmerksomhet, men innimellom legger jeg henne ned igjen og sier "god natt".
Det som er så rart er at uansett hvor trøtt og grinete hun virker før hun kommer i senga, så er hun plutselig lys våken og i knallhumør når hun kommer i sengen - Så lenge vi er tilstede, vel og merke. Hun spinner rundt, leker med tærne, tygger litt på bamsen eller reiser seg opp og prøver å få oppmerksomhet. Så når hun legges kl 19 - 19.30, så sovner hun gjerne i 21 tiden. Men det virker altså! Etterhvert ser man at hun blir tregere og tregere i bevegelsene, og til slutt er det bare hodet som løftes i ny og ne før hun gir opp kampen og lukker øynene. Hun kan sovne av seg selv!!

Det deilige er at når hun har sovnet av seg selv for kvelden, så sovner hun stort sett også ganske lett av seg selv når hun våkner senere på kvelden eller om natten (ja utenom når hun våkner i firetiden, for da er det baluba. Men det er en annen historie). Da bare legger vi henne tilbake på plass, tilbyr henne en slurk med vann og evt stryker litt på henne, så snur hun seg rundt og sovner igjen.

Planen videre er å etterhvert trekke seg gradvis ut fra rommet. Og målet er selvsagt at man senere kan lese litt på sengekanten for så å legge henne i sengen og gå ut derfra igjen. Det hadde også vært fint å kunne legge henne i vogna på dagtid, uten å måtte trille eller vugge vogna som besatt for at hun skal sove. Så får tiden vise hvordan det går ;)

2 kommentarer:

Silja A sa...

Så flinke dere er. Lur plan og en ting er sikkert: Dere fortjener å få sove godt og lenge. klem klem

Anonym sa...

Hei Mona

Dere er virkelig flink. Jeg krysser fingrer for dere,og det går nok fint,snart sover lille Ada uten så mye selskap av dere

Klem fra Anne Mari