fredag 24. august 2012

Babymat


Jeg får en del spørsmål om hvordan vi ligger an i forhold til fast føde til frøkna. Derfor tenkte jeg at jeg kunne skrive litt om det innimellom.

Vi har ikke kommet så veldig langt med introduseringen av mat til lillesøster. Jeg må innrømme at jeg synes det er litt styrete når de skal begynne med fast føde. Det er liksom så vanskelig å finne passelige tidspunkter for måltidene, og så er det styrete når man er på tur og må ha med mat, og ikke for å snakke om alt griset det blir da gitt.. Men de kan jo ikke leve på morsmelk hele livet, så man må jo bare kaste seg ut i det.

Lenge har lillesøster fått et lite grøtmåltid til kvelden, og ellers i løpet av dagen bare smaksprøver av det vi har tilgjengelig som ikke inneholder salt, sukker, melk eller honning. Grøten har jeg kokt på hirseflak, maismel, havremel eller speltmel. Oppi grøten har jeg enten litt most banan, revet eple (mens den koker) eller terninger av aprikos- og sviskemos. Det er mye mindre styr å koke grøten selv enn hva man skulle tro! Det eneste som er styrete er at man må huske på å sette noen av kornsortene i vann minst en time før man skal lage grøten, så man får frem jernet. Det hender at jeg glemmer det, men jeg satser på at det ikke er noen krise.


For en ukes tid siden kokte pappaen i huset for første gang ordentlig middag til lillesøster. Til nå har hun bare fått en og en grønnsak most med bittelitt olje. Nå tok far det han hadde tilgjengelig; karbonadedeig, løk, tomat (uten kjerner), gulrot, hvitløk, paprika, basilikum, oregano, ris og litt olivenolje. Dette kokte han til det var passelig mørt og kjørte i stavmikseren. Maten frøs han i porsjonspakker med aluminiumsfolie.
Lillesøster var noe skeptisk første dagen hun fikk det servert, men gapte villig dagen etter.
Vi kommer nok til å prøve oss på litt forskjellige sammensetninger med middag til henne fremover. Litt variasjon er vel bra både for kropp og gane!

Nå lurer jeg litt på om jeg skal flytte grøtmåltidet til morgenen, og så kan middagen være kveldsmat. Siden vi sjelden spiser middag før kl 18 blir det liksom dumt å begynne med kveldsmat en time senere..

Jeg har såvidt latt henne få spise litt små biter med brød også. Det var veldig stas, så jeg tenker at hun kan få mer av det fremover. Jeg har et lite håp om at far i huset kan bake et eget brød til henne, som vi også kan lage litt kavring av.

PS: Lillesøster er ikke alltid så flink til å gape. Jeg tror egentlig hun er av den typen som helst vil holde maten selv. På bildet gaper hun så høyt fordi storebror akkurat har stukket skjea ned i ganen hennes ;)

PS PS: Hvis noen nå tenker "herregud, snakk om å prøve å være supermamma som lager mat fra bunnen av, jeeeezz" så er det mye fordi far i huset liker å eksperimentere litt med mat. Og når han baner vei, så ser jeg at det tar jo faktisk ikke så mye lengre tid å lage maten selv. Men jeg nøyer meg altså med å koke grøt og å lage diverse fruktmoser - så får far stå for resten. Jeg er veldig glad for at han er så ivrig på det da, siden jeg er overbevist om at den hjemmelagde maten er den beste!

7 kommentarer:

Kristin sa...

Hvor stor er jenta di, Mona? Min har så vidt passert fire måneder. Vi startet nettopp m litt smaksprøver for å se om ikke det kunne bedre nattesøvnen litt, men jeg synes hun er mer urolig. Så nå tror jeg at jeg skal vente til seks måneder likevel.

mona sa...

Jenta vår er litt over seks måneder. Vi begynte med litt smaksprøver da hun var fire mnd, og litt grøt før hun ble fem mnd. Jeg synes ikke at det har bedret nattesøvnen så mye da :S Men satser på å ta en "nattavvenning" når hun er oppe i noen fulle måltider i løpet av dagen.

Karin Pedersen | KarinFoto sa...

Herlig bilde ♥ Her gledet jeg meg maks til å starte innføring av fast føde. Han sov dårlig om nettene og jeg var ordentlig lei ammingen (men holdt ut til 9 mnd allikevel). Han var utrolig småspist til å begynne med, og brødmat tok det veldig lang tid å vende han til. Han kunne bare ta i mot noe på tuppen av en t-skje fordi han gadd nesten ikke åpne munnen. Det ble bedre når han kunne sitte oppreist og kunne plukke opp biter selv og ta i munnen.

Unger er så forskjellige, jentene mine var matvrak, kunne spise hva som helst, mens tredjemann er veldig sær i matveien og blir fort matlei.

Fru Lykkelig sa...

Så flinke dere er! Her går det i brødskive på lillebror på straks 7mnd. Prøver med grøt støtt og stadig, men ender alltid med at jeg eller storesøskene spiser opp porsonen. Virker som om han foretrekker å spise maten selv, å bli matet er vist ikke noe særlig. Han får også kokte grønnsaker når vi har middag, kokt kjøtt eller fisk har han også fått noen ganger.

Guro sa...

Ha ha, hun ser saa utrolig kvikk ut!

1 Prins og 2 Prinsesser sa...

Så stor hun har blitt :) godt å se at hun spiser bra og som alltid kjempe fine bilder! Klem

Hegeslilleboble sa...

Herlige bilder av de skjønne ungene:)