søndag 26. august 2012

Graut


Når jeg først snakker om babymat... Jeg fikk en oppskrift fra ei i barselgruppa, på hjemmelaget grøtpulver. "Genialt" tenkte flere av oss i gruppa. Så fikk vi oppskriften, og tenkte at dette muligens var en ting man bare prøvde seg på èn gang.
Som den gode husmora jeg er, så sendte jeg selvfølgelig oppskriften videre til barnas pappa, og har siden hintet kraftig om at det hadde vært gøy å prøve den nye grøten.

Kort fortalt, så går oppskriften ut på å lage brød, tørke brødskiver og å kverne til pulver.
Far pleier som oftest å gå på med godt mot når jeg sender han oppskrifter på ting jeg ønsker meg. Men denne gangen var han ikke så alt for ivrig. Allikevel gikk han til slutt i gang med oppgaven med friskt mot. Flere brød ble bakt, og mange brødskiver ble tørket i ovnen. Til sist var det bare å få det malt opp. Siden vi tydeligvis ikke hadde det rette utstyret for å få dette til, tok det laang tid. Vi prøvde oss med forskjellige varianter av stavmiksere og med blenderen. Det ble da pulver av det til slutt, selv om jeg er usikker på om stavmikseren vår virker neste gang vi skal bruke den igjen.


Og da sier jeg bare voila!! Bare ti timers jobb, og minst like mye pulver som du får av tre poser med ferdiggrøt på butikken. Vi har også fryst ned brødskiver, så hun kan få sunt brød som er rikt på jern og uten salt, i tillegg til at vi har hjemmelaget kavring liggende i en annen boks.
Jeg sier til min kjære at det vil være verdt strevet når vi ser gleden i øynene på datteren vår mens hun spiser og koser seg ;)

Hvis du har lyst til å prøve deg på den samme oppskriften, så legger jeg den ved her:

Hjemmelaget grøtpulver: 
50g gjær
1 Liter vann
1-2ts salt (vi brukte ikke salt)
6dl jernberiket sammalt hvete (vi brukte vanlig sammalt hvete, og lot den ligge i bløtt i en time før vi brukte den)
3dl havregryn
3dl hirseflak (kan erstattes med havremel)
1/4 glass maltekstrakt
ca 1,4 liter hvetemel

Løs gjæren i vann 37 grader. Ha i salt, maltekstrakt og de ulike mel typene etter tur. Tilsett fint hvetemel til deigen er smidig. Elt deigen en god stund (5-10 min i kjøkkenmaskin). Hev deigen først til dobbel str (45-60 min)
Deretter former du brødene og lar de heve i 45 min til.
Dette gir 2-3 brød avhengig av formene en bruker.
Stek brødene nedrest i ovnen ved 200 grader i ca 1 time.
Skjær de opp og tørk de i ovnen ved 100 grader i 1 time, eller til de får konsistens som kavring.
Knus kavringene i food processor.
Nå har du grøtmel som kan blandes direkte med morsmelk eller morsmelkerstatning uten at du må koke grøt! Vær oppmerksom på at denne grøten sveller mer enn vanlig kjøpe grøt, du trenger derfor mindre pulver.
Putt i litt frukt og bærmos for å variere smaken!


Lykke til!


PS: Vi = min kjære


Og hvis dere følger med i morgen, så blir det en aldri så liten giveaway her inne!

4 kommentarer:

Janet sa...

Fantastisk. Det har jeg aldri hørt om før og er absolutt noe jeg skal tenke på å gjøre... ;)

Siv Iren sa...

God idé og mye arbeid. Nå venter jeg spent på give-away! :)

Sirkusprinsessen sa...

Wow imponert! Flink mann du har altså! Her får lillebror bare brødskivene, hehe. Men hva med å lage grøt av havremel eller grovt sammalt mel?

Jeg har forresten byttet navn på bloggen min fra FruLykkelig til sirkusprinsessen :)

mona sa...

Grattis med nytt navn :)
Jeg koker litt grøt av mel også, men synes det er praktisk å ha pulver når man er på farten!