tirsdag 6. mars 2012

Tips til vellykket nyfødtfotografering

 Jeg fikk for litt siden et spørsmål om jeg kunne komme med noen tips om nyfødtfotografering. Nå er jeg overhode ingen ekspert på hverken fotografering eller nyfødtfotografering. Men som dere har skjønt, så liker jeg jo å knipse bilder, og bildene av Ada er de første "ordentlige" nyfødtbildene jeg har prøvd meg på. Jeg har tidligere lest forskjellige tips jeg har kommet over fra de som kan dette, noe av det har jeg husket på, og mye av det har jeg sikkert glemt. Og så følger jeg jo flere blogger som tar sånne type bilder, og man får jo masse inspirasjon av å se på fine bilder som andre har tatt!!


Som jeg nevnte, så er det lurt å begynne med å titte på forskjellige bilder som andre har tatt, og tenke litt over hva slags type bilder du selv ønsker. Hvis man ønsker litt props med på bildene, så må man jo skaffe det. Jeg fant ut at man alltids har et eller annet man kan bruke liggende fra før. Jeg har f.eks. brukt noen nydelige babytepper som Ada og Daniel har vært så heldige å få i gave, lammeskinn som allerede ligger i stua, en stor blomsterpotte jeg hadde stående, et trau som jeg lånte av naboen, og hårbåndet lagde jeg av en blomst jeg hadde heklet og et enkelt hårbånd fra h&m som lå i en skuff.

Noe av det jeg har plukket opp fra de som kan dette er at det er viktig å ha det varmt, sånn at ikke babyen fryser. Det er også lettest å få tatt nyfødtbilder i løpet av de to første ukene - da sover de jo dypest, er lettest å legge i de posisjonene man ønsker og da har de heller ikke fått det herlige melke-/hormonutslettet enda (noe som er grunnen til at jeg ikke har tatt noen flere nyfødtbilder denne uka ;)).


Så må man sette av tid. For med mindre man har et barn som alltid sover godt, så må man regne med at man må amme og bysse opptil flere ganger før man får de til å ligge akkurat sånn som man vil. Jeg har fått så mange kommentarer om at jeg må jo ha en baby med et enormt sovehjerte. Men Ada sover faktisk mye lettere og urolig enn hva Daniel gjorde da han var nyfødt. Jeg har flere mislykkede bilder, som bildet over, hvor hun våkner til mens jeg prøver å dandere henne i diverse stillinger ;)

En annen ting man må tenke på er sikkerhet. Om man er alene når man tar bildene, så må man ikke legge babyen til sånn at den kan sparke seg ut og falle og skade seg. Hvis man har noen med seg, kan jo den som er med stå rett ved siden av og passe på - men den må isåfall ikke stå for langt unna, for en ulykke kan jo skje raskt med disse små. Jeg hadde faktisk selv en episode hvor Ada plutselig sparket seg ut av en trebolle jeg hadde henne i, og jeg akkurat klarte å avverge at hun kunne slått seg. Jeg fikk så vondt i magen at jeg ikke klarte å ta flere bilder den dagen, hihi..


Jeg synes også at hvordan man legger de til rette er viktig. Jeg tok såvidt noen bilder av datteren til en venninne for et års tid siden - da husker jeg at jeg angret etterpå på at jeg ikke hadde dandert henne sånn at vi ikke så tissen hennes på så mange av bildene. Ikke at det er så farlig at man ser en babytiss på noen av bildene som man skal ha til privat bruk, men jeg synes de bildene hvor man ikke ser kjønnsorganene er finest. Dessuten ville jeg aldri lagt ut bilder hvor man så mer enn nødvendig på nettet!!
Denne gangen har jeg også lært at man må være nøye med hvordan ansiktet ser ut når man legger de til rette. Hvis dere ser på bildet over, så er ansiktet til Ada helt dratt på den ene siden - noe som irriterer meg veldig..

Når jeg har tatt mine bilder, så har jeg ordnet meg til i stua, rett innenfor vinduet - sånn at jeg får fint dagslys i bildene. Da er det jo viktig at ikke sola står rett inn, sånn at man får for mye lys i bildene sine. Det mest gunstige er om et er halvveis sol og et lett skydekke - da synes ihvertfall jeg at det blir fint lys inn av vinduet her.
Jeg har bare brukt det jeg har hatt her for å prøve å lage et slags "studio". Et hvitt "pels"teppe jeg har er blitt brukt som underlag på gulvet, eller det har blitt hengt opp med baksiden ut oppetter veggen her. Jeg synes det er fint når bildene er lyse, så derfor har jeg valgt å bruke en hvit bakgrunn. Jeg har også flyttet spisebordet bort foran vinduet, sånn at jeg har tatt noen bilder oppå det.


Når det gjelder fotoutstyr, så er mine bilder tatt med et canon eos 550d. Objektivet jeg har brukt på de fleste bildene er et sigma 24-70mm f2.8. Jeg bruker alltid kameraet på M, og stiller inn blender, lukkertid og iso etter eget ønske. Hvis noen ønsker å lære seg å bruke kameraet på manuell, så syntes jeg at tipsene jeg fant her på bloggen Drea.se var fine å lese da jeg begynte å prøve meg frem.

Dessverre så har jeg ikke noe godt redigeringsprogram (og ikke kan jeg det heller), så jeg kan ikke redigere bildene mine ordentlig. Det eneste jeg stort sett gjør er å lysne de litt, legge på litt ekstra skygge og evt. konvertere de til svart hvitt. Men photoshop og tilhørende kurs er høyt på ønskelista, så det skal jeg nok få en vakker dag :)

Tja, det var de tipsene jeg kom på akkurat nå ihvertfall. Det er bare å spørre hvis det er noen som lurer på noe mer. Og suppler gjerne i kommentarfeltet hvis dere som har mer erfaring enn meg kommer på noen gode tips som bør være med!

7 kommentarer:

Nette´s lille Drømmeverden sa...

Fine bilder :) Du skulle ha kommet med di tipsene for 1 år siden ;)

kos at du deler hvordan du tar de bildene.

Klem

Kari Petrine sa...

* 2 år siden! :-)

Så nydelig bilder av Ada, og tuuusen takk for at du deler tipsene med oss!

- og når jeg først legger igjen ett spor, må jeg legge til at du har en kjempe fin blogg og 2 nydelige barn.. :)

<3 ha en fin kveld.

Toni sa...

Tusen takk for gode tips! Jeg gleder meg til å ta bilder av min lille :)
Men før det må jeg nok investere i et bedre objektiv. Har kun en standardlinse som ikke er så god til portrettfoto.

I et tidligere innlegg har du skrevet om canon 50mm 1.4, og jeg har hørt mye bra om dette objektivet.
Nå skriver du at du bruker sigma 24-70mm 2.8. Kan du si noe om forskjellen på disse to objektivene mtp nyfødt/portrettfotografering?
Sigmaen er vel i en noe høyere prisklasse enn canonobjektivet?
Hvilket anbefaler du? :)

Og nok en gang - finfine bilder og barn! :)

mona sa...

Ja, stemmer at jeg har et 50mm 1.4 objektiv. Det er jeg veldig fornøyd med! Har bare hatt det objektivet siden jeg kjøpte kameraet, og har ønsket meg et zoomobjektiv ved siden av. Siden dette objektivet måtte til reparasjon akkurat da Ada ble født, og jeg var så misfornøyd med låneobjektivet jeg fikk med, så benyttet jeg sjansen til å kjøpe det zoomobjektivet jeg hadde ønsket meg så lenge :)
Jeg er litt usikker på hva jeg skal råde deg til, siden jeg er så glad i begge objektivene, og synes at de utfyller hverandre. Men som du sier, så er jo 50mm billigere da. Bakdelen med 50mm objektivet er at man ikke får med så mye i bildet, så de bildene jeg har tatt ovenifra i kurven, kunne jeg f.eks. ikke fått tatt med 50millimeteren (for da hadde jeg ikke kunnet gå langt nok unna). Man må liksom venne seg litt til det objektivet i starten, siden det er så uvant å få med såpass lite i bildet. Men samtidig så er jo 50millimeteren mer lyssterk, noe jeg synes er en stor fordel. Og så får man duset ut bakgrunnen enda mer med det objektivet, noe jeg også liker godt..
Nå har jeg akkurat fått tilbake det objektivet fra reparasjon, så jeg har enda ikke tatt noen nyfødtbilder med det. Men tenker at jeg skal prøve meg litt med det også fremover :)
Hihi, jeg vet ikke om du ble noe klokere jeg!? Lykke til med valget ihvertfall!

Karin Pedersen sa...

Takk for fine tips! Jeg skal bli tante i april/mai, så skal virkelig slå meg løs med fotograferingen. Hun venter gutt, så syns ikke det er SÅ lett å finne fine (ikke for søte) props, men jeg finner nok ut av det. I forhold til bildebehandling kan jeg anbefale photoshop elements, ikke altfor dyrt og er lett og forstå. Ellers er Adobe Lightroom absolutt å anbefale. Jeg kunne ikke levd uten muligheten til å rette lys, skygge, kontrast, og ikke minst legge til ekstra skarphet. Man kan forresten laste ned 30 dagers prøveperiode på alle produktene til adobe på hjemmesiden.

Canon 50mm f/1.4 er et MUST når man skal ta portretter. Jeg har aldri hatt et objektiv jeg har vært mer glad i. Det er sant at man ikke kan få med så mye, men man kan gå litt lengre på avstand og likevel få klare og fine bilder. Så jeg ville ikke vært i tvil om anskaffelse av 50mm. Er penger et tema, kan man jo også gå for f/1.8 versjonen som er enda rimeligere, men fortsatt et flott objektiv. Kanskje har man penger til overs for et fastobjektiv med vidvinkel :)

Toni sa...

Takk for tips både til Mona og Karin :)
Da skal jeg bestemt meg; i de nærmeste dagene blir det investert i et canon 50mm 1.4. Hurra!
Må få det i hus og øvd meg litt før plutselig lille lillebror kommer ut ;)
Si gjerne i fra om dere vet av noen smarte gutteprops :)

mona sa...

Lykke til, Toni! Du blir garantert fornøyd :)