søndag 18. september 2011

Farlig eller ikke farlig??


Man får ofte mange velmenende råd fra alle rundt seg når man har barn. Mange av rådene er gode, mens noen av rådene er det rett og slett ikke hold i.. Jeg synes det er morsomt å google litt på nettet hvis det er ting folk sier som jeg er usikker på om det er hold i, det er jo interessant å se om det er noe i det eller ikke!! Eller hva synes dere andre mødre?

Her er noen av rådene jeg har fått, som jeg kan avkrefte at stemmer (og jeg håper ikke at noen føler seg truffet og vonbråten nå, de fleste av disse tingene har jeg hørt fra flere hold!):

Det er farlig å sitte for nærme tvèn: Daniel liker å sitte nærme tvèn når han ser på noe. Dette er ikke skadelig for synet - men man skal være obs på at det kan være et tegn på at barnet allerede har dårlig syn.

Man kan få ørebetennelse av å gå uten lue: Nei, man får ikke ørebetennelse av å gå uten lue! Ørebetennelse kommer som oftest innenifra, ved at bakterier eller virus kommer opp fra halsen. Men hvis man allerede har ørebetennelse, så kan man få mer smerter av å bli kald på ørene.

Det er farlig å bade etter at man har spist: Nei, det er det visst heller ikke. Men det kan være lurt å vente litt hvis man har forspist seg.

Det er farlig å gå ut i kulden med vått hår: Nope, det er ikke farlig. Og ikke blir man forkjølet av det heller. Jeg kan altså fortsette med det jeg allerede har gjort i 15 år..

Man blir forkjølet av å være kald: Nei, man må smittes av virus eller bakterier for å bli forkjølet. Men hvis man allerede er smittet, så kan man muligens lettere bli syk når man blir kald eller hvis kroppen utsettes for store temperatursvingninger. Grunnen til at man oftere blir syk om vinteren er visstnok fordi man er mye mer innendørs på denne tiden av året, og da smitter forkjølelsen også lettere.

Det er farlig med trekk: Nei, det er ikke farlig med trekk. Men som nevnt over, så kan man muligens utløse en forkjølelse man har blitt smittet med hvis man blir kald eller utsettes for mye temperatursvingninger.

Man får mark i magen av å spise snø: Det er visst liten sannsynlighet for å få mark i magen av å spise snø, men snøen er ikke nødvendigvis ren - så det er kanskje greit å ikke spise for mye av den uansett..

Man kan bli lam av å sitte på bakken før tæla har gått: Hehehe, dette fikk min kjære høre da han var liten. Jeg vet ikke om de voksne trodde på det, eller om det bare var noe de sa for å skremme barna!? Jeg lo ihvertfall godt da han fortalte det. Jeg har ikke googlet dette, så om noen har bevis for at det stemmer tar jeg gjerne selvkritikk, men jeg mener altså at dette selvfølgelig ikke stemmer!

Jeg har googlet en del av disse tingene for lenge siden, og orker ikke å finne frem alle kildene. Men et raskt søk nå, viste ihvertfall at bl.a. disse kildene bygger opp under det jeg har skrevet - om noen fortsatt er i tvil ;)

http://www.dinside.no/827815/vaatt-haar-i-kulda-er-det-farlig

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/livsstil/du-blir-ikke-syk-av-a-ga-uten-lue-34113.html

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.1317665

http://www.klikk.no/foreldre/dinbaby/article596060.ece

4 kommentarer:

Siv Iren sa...

Hehe, så morsom post!

Elin sa...

Hehe! Ja det er mange myter ute og går!

Enn den om at man blir firkanta i øyene av å se for mye tv? Hva tror du om den?

Wenche sa...

Hehe.. Godt å få avkreftet myter iblandt.
Jeg er jo en evig troende av sunn fornuft, og synes mye av dette sier seg selv. Men det er slettes ikke alle som er enige med meg.

Mormoren min kom med en skikkelig skjennepreken om barnehagen til Daniel (bare til meg altså!) om at de åpenbart ikke passet på at han brukte lue, og var varm nok osv osv siden han fikk ørebetennelse hele tiden. ;-)

Bente sa...

:) ja men så bra at vi en gang for alle kan si at alle disse påstander ikke stemmer:)
Mye rare meninger,og mange av de har vi fått dytta inn med morsmelken.

Tro ikke på alt du hører, og si ikke alt hva du vet.Da sparer du mange bører på sinn og samvittighet.Et gammelt minnebokdikt fra min barndom:)