tirsdag 30. august 2011

Barnehageklær

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg ser forskjell på klærne på barna i barnehagen til Daniel her ute på landet i forhold til klærne barna i den gamle barnehagen, som ligger på tjukkeste Grünerløkka, gikk i. Foreldrene der var også opptatt av at klærne skulle være komfortable og brukervennlige, men de var nok også hakket mer opptatt av at det i tillegg skulle se pent og moderne ut.

Jeg er ikke av de som bruker mye penger på klær, hverken til meg selv eller til Daniel. Jeg kjøper faktisk veldig lite klær til Daniel, og det jeg kjøper er stort sett på salg. Han får jo en del klær i gaver i løpet av året, og så har vi vært så heldig å arve litt innimellom. Dessuten synes jeg ikke at han trenger alt for mye klær heller. Jeg vasker klærne ofte, og ser at jeg stort sett bruker de klærne jeg liker best om og om igjen, og at de klærne som jeg ikke liker så godt blir liggende og støve i skapet.
Jeg kunne selvfølgelig valgt å bruke de klærne jeg ikke liker like godt som barnehageklær, men så synes jeg liksom at det er koseligere å sende han i barnehagen i noe jeg synes at er fint.. Og vi er ingen moteløver hverken Daniel eller jeg altså, men jeg er nok litt opptatt av at klærne ihvertfall skal passe sammen. Dessuten sender jeg han gjerne i barnehagen i en myk olabukse istede for en joggebukse...

Hva tenker du om klær i barnehagen? Tenker du over hvordan klærne barna har på seg ser ut, eller synes du det er dumt å lære barna til å være opptatt av klær så tidlig?

Bildet tok vi i morges før lille skulle gå i barnehagen. Både buksa og skjorta har han fått i gave fra tante Hilde. Hvis jeg ikke husker feil, det er leenge siden han fikk det :)

11 kommentarer:

Ellen sa...

Hei!
Jeg må innrømme at jeg er litt opptatt av barneklær ;) MEN, det er også viktig og poengtere at jeg er mye mer opptatt av kvaliteten og komforten, enn av hvilket merket det er. Ingvild har jo blitt fire år og er meget opptatt av hva hun skal ha på seg. Det dreier seg mer om jenter-som-liker-å-pynte-seg-opplegg, enn at det er viktig for henne hvordan hun ser ut. Heldigvis. Idag overrasket hun stort, hun gikk i barnehagen i tights og genser, uten skjørt eller kjole over, det er veldig lenge siden sist ;) I barnehagen tar hun bare av seg skjørtet hvis de skal ut og hvis hun trenger regntøy over. Jeg vet at dette er et skikkelig jentefenomen, det er relativt slitsomt når det foregår klesskift opptil tre-fire ganger hver dag, men det går over og en må velge kampene sine.
Dette ble jo litt avsporing, men jeg er ganske så sikker på at det at jeg er opptatt av klær, ikke har noe å gjøre med at Ingvild er det. Blir spennende å se hvordan Håkon blir. Har hørt at mange gutter ikke bryr seg noe om det i det hele tatt, hadde jo vært deilig!
Og i barnehagen skal det være praktisk, mykt, komfortabelt og selvsagt riktige klær til riktig vær.
Det som jeg syntes er kjempebra er at de voksne i barnehagen vår er veldig gode på å veilede litt ang klær. Det er det nok mange foreldre som setter pris på håper jeg, jeg gjør i allefall det. De har jo gjerne veldig mange års erfaring når det gjelder akkurat klær og barn.
Nå tror jeg at jeg er ferdig ;) Ha en fin dag, Mona!! Ellen

Ellen sa...

Jeg var visst ikke helt ferdig likevel ;)
Ang de møblene du viste i forrige innlegg, så må jeg bare si at hvis du ønsker å male, så mal! Jeg har malt flere møbler hvor mine foreldre har fått litt hakeslepp, ikke fordi det var deres møbler eller noe, men rett og slett fordi de ikke ville gjort det. I gangen vår har vi blant annet et gammelt gull-belagt speil, som jeg har malt SVART! Og det ble kjempefint!
Jeg er ganske sikker på at det bordet dere har i gangen ville blitt mye røffere med svartmaling. Nå vet jo ikke jeg hvordan dere har det ellers i huset, men jeg tror det hadde blitt kult. Lykke til!

Siv Iren sa...

Godt spørsmål egentlig!

Jeg har heller ikke brukt mye penger på klær til barna, strengt talt har vel nesten alt vært arvet, og det har gått mye i jogge/kosedresser i diverse farger, eller en myk dongeribukse med en jakke til. Samtidig må jeg jo si at nå som jeg endelig kan kjøpe litt klær til barna selv, så er det jo utrolig morsomt å kle de litt kult! Aller best liker jeg selvsagt når de tusler hjemmefra med hjemmesydde klær ;) Her i huset er det barna som bestemmer sokker, truser og t-skjorter, og jeg bestemmer resten. Da prøver jeg meg på en blanding av behagelig og lekevennlig, samtidig som det er fint. Ikke alltid så enkelt. Og når faren leverer de? Sukk .....

mona sa...

Ellen: Her har vi ihvertfall en liten kar som ikke bryr seg om hva han har på seg. Veldig deilig spør du meg!! Det eneste han har meninger om er stort sett skoene. Men hvis jeg planlegger på fornhånd, så gjemmer jeg bare unna de skoene jeg ikke vil at han skal ha på seg den dagen, og da er det helt greit å ta de skoene som står der. Hihi..

Siv: Jeg legger alltid frem klær om kvelden, så far bare tar det som ligger fremme ;)

mammaKine sa...

Fine barnehage gutten :-) Det er jo gøy at de små ser litt kule ut da. Ha en fin dag, klem fra meg.

Nemo sa...

Plutt bryr seg lite om hva han har på seg (for nå, i allefall) men jeg tenker som så at hvis det er fint og tørt vær, kan han likegjerne gå i myke olabukser - men hvis det er grått og kjølig, og kanskje regnbuksevær, er antagelig joggebukser eller velourbukser mer behagelig å ha under regnbuksene. Vi bruker ikke mye penger på klær - arver litt og har fått til jul/bursdag - men det er mer behagelige og anvendelige klær i skuffene hans enn veldig pene klær.

Gratulerer med bildet i fotokonkurransen til Foreldremanualen, forresten - det var kjempefint!

Regni sa...

Å, jeg kunne skrevet innlegget over selv. Jeg skulle faktisk akkurat til å klappe sammen laptopen og gå på soverommet for å ta for meg Mount Clothes som ligger og venter på meg. S har så utrolig mye klær fordi vi har vært så heldige å arve mye, jeg har omtrent ikke kjøpt klær til henne. Merker også at jeg bruker mye de samme klærne til henne, for jeg vil helst at hun skal gå i klær som er gode å bevege seg i og som samtidig er litt fine. Og så er jeg opptatt av at klærne skal være trygge, dvs ingen lange snorer, hetter som kan henge seg fast i lekeapparater etc. Kanskje litt overhysterisk, men jeg vil heller være føre var. Jeg skal pakke sammen masse klær og gå til fretex med, eller gi bort til andre, for selv om hun har mye klær og egentlig uendelig med variasjoner går det mye i de samme antrekkene så snart de er rene igjen etter vask. Nå skal jeg kommentere på det forrige innlegget ditt også. :-)

Wenche sa...

Vi har en litt salig blanding av klær vi.
Mye joggebukser og vanlige gensere som veldig ofte blir brukt i barnehagen, men så har han også en del fine skjorter og gensere til innimellom.
Jeg er litt sånn at når det er fint vær så får han litt finere klær. Ellers så synes de jo liksom. Under regndressen f.eks. :-)

Men alt han har er komfortabelt, og alt han har kan brukes på ordentlig. Dvs vi bryr oss ikke om flekker og at han krabber rundt ute i buksene sine. :-)

Anonym sa...

Hei hei!

Jeg er nok en av de mammaene som synes det skal være forskjell på barnehageklær og penklær. Men barnehageklær kan for all del være fine:) Supersøte klær Daniel har på seg på bildet der!

Jeg har ei jente på fem og en gutt på to i barnehage.
Prinsessa mi går ofte med ulltrøye, ullstilongs og en lett kjole utenpå. Eller et skjørt utenpå. Sjelden joggebukse, da blir det heller tighst og en genser/tunika. Og noen søte klemmer i håret. Skal ikke så mye til for å pynte seg litt!

Mens lillegutt går ofte med joggebukse. Jeg kan ikke fordra dongribukse selv og kler sjelden ungene i dongribukse. Eldstejenta mi på ni er også slik. Hun elsker tighst, kjoler, strømpik. Alt som er komfi med andre ord. Jentene har masse kjoler, tunikaer og strikketrøyer.

Jeg elsker bomullsklærne (de stripete settene f.eks) fra polarn 0`pyret til lillegutt.
Eller ei billig joggebukse fra Sparkjøpt til 69 kr med en fin ullbody fra nøstebarn. En herlig kombinasjon med andre ord. Gleder meg til vinteren. Ull og koseklær er såååå deilig:)

Så mitt svar blir vel at komfort er viktigst i barnehage. Kvalitet er også viktig for meg, at klærne tåler lek. Men ikke så dyre klær at man blir fattig om de ødelegges. Og så har ungene mine maaasse byttetøy i hyllene sine. Gjerne hjemmestrikket gensre, billige joggebukser.. men også merkeklær, og best-i test-klær:)

Renathe sa...

Her er det viktigst at klærne er i kvalitet og komfortable.. og ikke minst varme på høst/vinteren.
Mine går mest i løst ull bukser, ull body/genser.. gjerne med en litt finere vest over som er hjemmestrikka. Minsta bruker tunikaer men ikke kjoler i bhg, det er upraktisk og slitsomt for personalet.
Det viktigste er at barna kan røre på seg, herje, krype, rulle uten at klærne strammer eller magen kommer frem eller ermene sklir opp! :) Liker likevel og pynte, men føler at den gule genseren med masse tog på og den lysebrune buksa er fint nok for barnehagen :)
Gutten min har faktisk akkurat likedan bukse som Daniel, og det er den eneste fin buksa han eier ! :P og den bruker han kun på søndager og i bursdager.. men den sklir ned så rumpa kommer frem her da, og belte er uaktuelt i bhg for min del! :P

Guro sa...

Jeg er nøye noen ganger, og ikke nøye andre ganger :) Datteren min er snart 4, og har også lyst til å bestemme hva hun skal ha på seg. Når hun bestemmer blir det hummer og kanari. Derfor har vi gjort en avtale om at hun bestemmer noen dager, og jeg bestemmer noen dager. Også prøver jeg å påvirke litt når det er hennes dager da... ;)
Men vil hun ha på seg en fin kjole en dag, så får hun lov til det. Selv om barnehagepersonalet sikkert setter kaffen i vranstrupen når hun kommer og de tenker på hvor skitten den kommer til å bli. Men jeg har sagt fra at de klærne hun kommer i barnehagen med, det er klær som godt kan skitnes til. Men er det feks turdager o.l, så bestemmer jeg klærne og da blir det som oftest behagelige joggebukser osv.

Fin fredag! :)