mandag 4. januar 2010

Om å sove på magen

Jeg føler at jeg er en ganske avslappet mamma. Jeg bekymrer meg lite, og er ganske sikker på at Daniel har det fint. Jeg tror ikke han blir forkjølet av å fryse litt (ja, nå er det vel en mormor og en bestemor som ikke er heelt enig, men man må altså få et virus eller en bakterie inn i kroppen for å bli forkjølet), og man får ihvertfall ikke ørebetennelse av å være kald på ørene (det er vitenskapelig bevist!). Ikke misforstå meg altså, jeg vil jo ikke at gullet skal fryse, men jeg tror ikke det er noen krise om han er bittelitt kald innimellom.
Jeg tror heller ikke at han tar noen skade av å kjenne på det å være sulten eller trøtt, så jeg tenker at det ikke er så nøye å fravike rutinene litt innimellom. Så lenge gutten er fornøyd, så må jeg vel gjøre noe tiktig?!

Men alle har vel sine ting?! Min ting er krybbedød.. Jeg er nok over normalen bekymret for krybbedød. Helt siden han var født har det ofte hendt at jeg har måttet stå opp om natten for å se at han puster.
Og etter at Daniel begynte å snu seg i sengen har ikke bekymringen blitt mindre, for å si det sånn.. Jeg sjekker at han ikke ligger på magen flere ganger per natt, og jeg snur han hvis han gjør det. Ofte har Daniel våknet og blitt irritert når jeg har snudd han om natten.

Jeg har lest og hørt at det ikke er så farlig at de sover på magen når de snur seg selv. Jeg har derfor beroliget andre med dette tidligere. Meen, når det kommer til Daniel, så har jeg ikke klart å slå meg til ro med dette. Derfor har jeg gått og fundert på om jeg skulle kjøpe en sånn sovepose som man kan stroppe fast i sengen. Men så kom jeg på at jeg kunne sende en mail til foreningen uventet spedbarnsdød for å høre hva de mente om saken. Og her er svaret jeg fikk:

HEi!

Du kan trygt la han få sove på magen når han er blitt så stor og selv snur seg! Ikke bruk krefter på å snu han tilbake!
Mageleie er forbundet med lite risiko etter der er fylt 6 måneder. Å begynne med sovepose nå, anbefaler vi egentlig ikke, fordi barnet kan bli ganske irritert å bli ”bundet fast” når de er vant til noe annet. Og det er ikke nødvendig når risikoen knapt er til stede lenger mht mageleie. Og fint at du er observant på de andre risikoforholdene, det høres ut som barnet da er i de beste hender!

Godt nytt år, og kose deg med barnet! Og sov godt!!


Her er et bilde fra i natt. Jaja, nå må vel mor bare slå seg til ro med at hvis det er sånn han vil sove, så må han vel få lov til det..

12 kommentarer:

Elisabeth sa...

Dette var veldig god lesning for meg som driver og snur på mine...

Wenche sa...

Haha! Ikke meningen å le altså, men ikke bare skal han sove på magen, han skal sove på tvers av senga også??
For en liten rakker du har! :-)
Men han er jo skjønn da.

Gøril sa...

Jeg er også over normalt redd for krybbedød, så du er ikke alene. Jeg synes han var veldig søt der han lå på tvers, hehe.

Jeg har lest flere ganger at det svært sjelden at man dør i krybbedød etter fylte 6 mnd, prøver å tenke på det når angsten min tar overhånd.

Mariann sa...

Jeg har ikke vært så bekymret etter at E begynte å snu seg selv, hadde ikke så mye valg syns jeg. Og godt å lese at det ikke er noe farlig heller. Det som er vårt problem om dagen er at hun reiser seg opp i sengen. Gikk derfor til innkjøp av en slik svinedyr pose, og ja hun syns det var ganske kjipt... så om du vil låne vår og prøve- værsågod. Kult at du er med i giveawayen, håper det ikke er flere som melder seg på da, for din del :-) KLEM

Regni sa...

For litt siden var jeg inne og snudde en liten frøken som hadde lagt seg på magen, og som sov så godt. Hun begynte med dette natt til i går, og nå gjør hun det hele tiden. Jeg er også veldig redd for at hun ikke skal få nok oksygen når hun ligger slik, men har forstått at det ikke er så farlig når hun er såpass stor som hun er nå. Men det var likevel veldig godt å lese dette innlegget. Håper den kjempegode mammaen til Daniel får sove godt i natt. :-)

Renathe sa...

Flinke dere er med avvenningen :) Her tok vi det fort å gærli og lot han ikke få noen ting som helst.. De små er jo veldig vanedyr da, våknet han til et tidspunkt og får oppmerksomhet så er sjansene store for at de våkner neste natt også osv.
Lillegutt her sover bare på magen nå.. liggende på knærne, rumpa opp og henda har et godt tak i bleia ^^,

Tante silja a sa...

ja det va jo klar tale! Nå må bare mamsen slutte å gå inn og vekke han med å snu han. haha. skjønner det godt. Men så lurt å spørre den forening da. Bedre ekspertise får man ikke på det feltet :) lykke til med nattesøvnen

Pia sa...

He he, herlig bilde! Når han har blitt såpass stor er det vel vanskelig å hindre ham i å snu seg rundt, ja. Men skjønner jo bekymringen din.

¤ Mini&moi ¤ sa...

Skjønner deg godt. Dette har vært ett tema her hjemme også. Vi prøvde senest i går å finne noe om det på nettet. Godt å få bekreftet at det ikke lenger gjør noe å ha de liggende på magen. Jeg kommer nok ikke til å venne meg helt til det uansett, men noen bekymringer er der vel litt lenger enn andre.
Bra bilde da:-)

Elin sa...

Så godt å høre dette!!
Nå er ikke vi så plaget med at han snur seg på mage i sengen (tror det har skjedd bare en gang om jeg ikke husker feil...) men jeg skjønner godt bekymringen din! Barna er jo det kjæreste man har og da vil man jo gjøre det man kan for å forhindre ulykker. Dessuten får man jo inprentet fra de kommer til verden at å sove på magen er fy-fy!!
Men han var bra søt der han lå - så "feil" i sengen som han bare kunne ;)

Godt å høre at det går så bra med avvenningen! Vurderer om vi ikke bare skal hive oss på det vi også. Veldig motiverende når det går så fint hos dere iallefall :D

Humla81 sa...

Flott innlegg... Jeg har også stått opp hver natt (inkludert i natt) for å snu lillemor. I natt la jeg henne til og med i min egen seng slik at jeg kunne følge med... Hun er bare fem mnd, men er sikkert ikke farlig så lenge hun snur seg selv..

Humla81 sa...

Flott innlegg. Samme utfordring har jeg, min lille engel snur seg hver natt, jeg står opp og snur henne tilbake... i natt la jeg hadde til og med i min egen seng... hun er kun fem mnd, men regner med at jeg kan slutte å snu henne siden hun snur seg selv.. :)