lørdag 31. januar 2015

Melkefritt


For å prøve å henge med på trendene her i landet, så har vi satt barna på melkefri diett. Nja, eller det er ikke helt sånn. Men jeg må innrømme at jeg føler meg truffet når man snakker om alle de unødvendige diettene som er ute og går for tiden, og jeg fikk selvfølgelig med meg programmet "Folkeopplysningen" som gikk i høst.

Men det har seg sånn at storesøster i huset har vært på melkefri diett siden i høst. Hun har vært plaget med eksem siden hun var liten. Da hun var baby var det en lege som anbefalte meg å prøve melkefri diett. Den gangen syntes jeg at det var mye styr å legge om kosten (jeg ammet, og måtte legge om kosten selv), og så var jeg usikker på om det hadde noen effekt. Jeg prøvde i to uker, og siden jeg var usikker på effekten så ga jeg opp. Men på forsommeren i fjor bestemte vi oss for å gjøre et nytt forsøk. Vi gikk like godt for både melk- og glutenfri kost for en periode. Planen var å introdusere de igjen hver for seg, men det gikk ikke helt etter planen da vi dro til Dyreparken for en langhelg. Men vi var sikre på at hun hadde vært mye bedre da vi hadde henne på diett, så etter sommeren bestemte vi oss for å gjøre et nytt forsøk, denne gangen kun med melk.
Og siden da har hun levd fint på mat uten melk og melkeprodukter. I starten var vi veldig nøye, mens etterhvert har vi latt henne få ting som kan inneholde melk ved spesielle anledninger. Og vi har gått fra å smøre med kortison ca 22 dager per måned til å smøre maks 2 dager per måned. Jeg føler meg sikker på at det ikke er tilfeldig. Vi har ikke gjort andre endringer i den samme perioden. Og det at hun var såpass mye bedre da vi hadde henne på diett på våren, for så å være veldig plaget igjen om sommeren, før hun ble bra igjen da vi startet med diett igjen etter sommeren, mener jeg at er en sterk indikasjon på at dietten faktisk har noe for seg.

Nå har det seg sånn at minstemor i huset også er plaget med eksem, dessverre. Så nå gjør jeg et forsøk på melkefri diett selv, for å se om det har noen effekt på henne også. Det er verre å gå på diett selv, enn å ha barna på diett, kanskje spesielt fordi jeg er så glad i oster, kaffe lattè og sjokolade. Men nå er vi ihvertfall rimelig inne i dette, så jeg vet jo stort sett hva jeg kan spise og hva jeg ikke kan spise.
I dag bestilte jeg melkefri gjærbakst fra min kjære, siden jeg savner å kunne spise noe søtt og godt. Og gjærbaksten er minst like god når den er laget på havremelk! Vi prøvde oss også på å lage kakao av soyamelk, og den ble også godkjent av undertegnede.

Er det andre som har erfaring med eksem og melkefri diett?

7 kommentarer:

nullfiresyvni sa...

Jeg har jo selv atopisk eksem. Har ikke tenkt over noen endring på meg nå som jeg er på melkefri diett pga snuppa, men syns det mest kommer ann på skifte i temperaturer. Men det er vel også sånn atman reagerer på ulike ting. De har aldri funnet ut hva jeg kan reagere på. Merker det litt på noen frukter: og jeg kan ikke drikke melk på tom mage for da får jeg veldig vondt i magen.

Mamma Marianne sa...

Jeg er selv plaget med eksem, så det skal jeg jammen meg prøve! Tok det lang tid før dere merket noe forandring?

Thea sa...

Jeg bruker en ganske alminnelig oppskrift på boller. Lager alltid med vann (eller melk hvis vi har mye som går ut på dato). Den blir supergod! Merker ikke forskjell på med og uten melk. Har også laget med havremelk, og resultatet ble like godt som med vann eller kumelk. Så det er faktisk veeeldig enkelt å droppe kumelk i boller :) Vet ikke hvordan det er med smøret, men. Er jo meieri det og?

mona sa...

Jeg tror det tok et par-tre uker før vi begynte å merke forskjell. Melk er visst en av de tingene som de med eksem oftest reagerer på, om de reagerer på noe mat.

Vi bruker det blå spesial-smøret her i huset, det er uten melk :)

nullfiresyvni sa...

Laget sjokoladekake med det blå smøret og soyamelk i forrige uke og de fleste foretrakk faktisk denne. Den blir jo naturlig nok litt mindre fettete uten vanlig smør og det er jo en fin ting ;)

Anonym sa...

Hei Mona!

Jeg har aldri kommentert hos deg før, tror jeg, men jeg er jevnlig innom og synes det er koselig å lese det du skriver.

Her har minstemann hatt atopisk eksem nesten siden han ble født for ett år siden. Jeg prøvde melkefri diett under ammeperioden, og vi holdte ham uten melkeprodukter helt til han var 11 måneder. Dette syntes ikke å ha effekt i det hele tatt - han har hatt eksem stort sett kontinuerlig uansett. Nå får han melkeprodukter, og tro det eller ei -- huden har blitt mye finere. Dette har nok ikke sammenheng med melken, jeg tipper heller det er alderen, at han har begynt å vokse eksemen av seg. En annen endring vi har gjort, er at vi har sluttet å gi ham sånne "skviseposer" med smoothie. Det fikk han en del av før. Nå forstår han hvordan han sugerør brukes, så da lager vi ham heller hjemmelagd smoothie. Kan hende det er tilfeldig at eksemen har blitt bedre etter at vi sluttet med sånne poser, eller kan hende konserveringsmidlene forverret eksemen? Ikke lett å vite, altså! Det er jo så mange faktorer (klima, innemiljø, støv, mat-os, mat...) som kan virke inn på atopisk eksem, så jeg synes det har vært vanskelig å slå fast med sikkerhet hva som virker inn.

Lillebror fikk også slått fast peanøttallergi da han var 11 måneder. Nå har han aldri fått peanøtter, men vi voksne har spist en del av det. Legen rådet oss til å helt fjerne peanøttprodukter fra alles kost, og det rådet har vi fulgt. Kanskje har dette også virket inn på bedringen.

En siste ting som kan ha virket positivt inn: Legen som testet ham for peanøttallergi nevnte at hun har hatt god effekt på små pasienter med hissig atopisk eksem med å blande litt soppmiddel (Canesten) med kortisonkremen, da det kan gå sopp i eksemhud som aldri får tid til å leges helt. Det prøvde vi. Igjen - vanskelig å slå fast hva som hjalp - men huden har altså blitt mye bedre. Hun ba oss bruke soppmiddel i 10 dager, og det gjorde vi.

Lykke til med eksemen, det er ikke lett, altså, for verken liten eller stor!

Hilsen Berit

mona sa...

Takk for innspill, Berit!! Nei, ikke lett å vite hva som er hva når det kommer til eksem. Prøvde en stund kost uten tomat til storesøster også. Siden hun fikk et kjempeutbrudd som så ut som elveblest over hele kroppen, etter å ha spist tomatsuppe i barnehagen. Men slo fra oss at det var tomater som var problemet. Prøver uansett å lage det meste av maten selv, og bruker selvsagt alt av vaskemidler og sånn uten parfyme. Kan jo være at storesøster her også har vokst av seg der verste nå!