lørdag 22. februar 2014

Påleggsdebatten


Igjen raser debattene om brunosten. OMG, en kommune ønsker ikke å servere brunost og prim på SFO og i barnehagen. Dette er jo galskap, man kan da ikke ta fra barna nasjonalskatten vår!!!!
Selv synes jeg det er ganske festelig å lese alle kommentarene fra sjokkerte nordmenn, som nesten ikke kan tro at dette kan være sant. Og jeg regner med at akkurat det med å fjerne brunosten er ett av mange tiltak de har gjort i den aktuelle kommunen, for at barna skal få sunn og god mat servert når de er på SFO og i barnehagene. Så hiver selvsagt mediene seg på, og lager en STOR sak ut av at barna nektes brunost. Og folk lar seg selvfølgelig provosere av at noen skal komme her og ta fra barna brunosten, det er da ikke en skive med brunost som gjør at hele befolkningen vår øker i omfang!!

Det er selvsagt ikke en skive med brunost som gjør at livsstilssykdommer er et økende problem her i landet. Problemet er helheten av alt vi spiser og at vi sannsynligvis sitter mer i ro enn hva vi gjorde i gamle dager. Og de fleste vet jo at de største synderne i kostholdet vårt er sukker, mettet fett, salt og hvitt mel. Folk flest får visstnok i seg alt for mye av dette i forhold til anbefalingene. Så hvorfor ikke kutte ned litt på alle områder? Jeg kan ikke helt se hva som er så farlig med at barna ikke får brunost til lunsj, de kan da spise brunost til kvelds hjemme om det er så viktig at de får brunost!!

Selv prøver vi å være bevisst på hva vi serverer barna på brødet. Det blir jo som oftest noen brødskiver i løpet av den dag, så da blir det blir jo mye samlet i løpet av en uke. Vi serverer en del forskjellig pålegg, men prøver å holde de usunne påleggene til helger eller en gang i blant. Og så er vi bevisst på å f.eks. ikke bruke smør under smørbare pålegg, og kun bruke et passelig tynt lag med smør under de påleggene det er naturlig å bruke smør under. Dessuten serverer vi som oftest litt agurk, paprika, tomat eller avokado sammen brødet, så får de i seg noe som virkelig er sunt også.

Av-og-til-pålegg her i huset:
- Brunost
- Salami (inneholder alt for mye salt og mettet fett)
- Salater, f.eks. rekesalat, kyllingsalat osv. (barna vil ikke ha dette da, så det gjelder for foreldrene)
- Syltetøy (vi har ikke lært barna at de kan ha det på brødet, men det hender at de får litt på pannekakene)

Hverdagspålegg:
- Gulost
- Leverpostei (vi pleier å gå for "god og mager" varianten)
- Magert kjøttpålegg (f.eks. skinke)
- Makrell i tomat (burde nok stått på bordet oftere)
- Egg (egg er jo nesten som supermat å regne, og så godt da!)
- Kaviar (tja, det inneholder kanskje for mye salt og sukker hvis man titter etter, men jeg har for meg at det ikke er så ille?!)
- Smøreoster

Ellers så regner jeg med at det kommer opp spørsmål om sjokoladepålegg og sånne ting om noen år. Vi kommer ihvertfall ikke til å introdusere det før de oppdager det selv, så får vi se om det noen gang havner på av-og-til-listen. Jeg husker jo selv at det var stor stas de gangene man fikk lov til å spise sjokoladepålegg!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Syltetøyet som serveres på sfo og i bhg, inneholder mer sukker enn annet, så bort med det! Både sfo og bhg er kommunens ansvar og jeg synes maten som serveres må være en del av helsefremmende tanken/programmet. Ser ikke at brunosten er helt nødvendig heller.

mona sa...

Fysj, serverer de sånn syltetøy på sfo og i bhg?? Jeg tror ikke de har syltetøy i vår bhg, heldigvis. Her hjemme bruker vi alltid den typen med mer bær og mindre sukker. Men vi spiser det også så sjelden at vi sikkert har et glass i et halvt år før det begynner å bli tomt.

Irene Lohne sa...

Jeg bor i den aktuelle kommunen og har virkelig fått debatten på nært hold! ;-) Og du har helt rett i at dette er ett av flere tiltak som f eks rent kjøttpålegg i stedet for saltpølser og grovt brød og knekkebrød i stedet for finere varianter. Det hører med til historien at det har vært veldig varierende matregimer rundt i kommunen, særlig på SFO. Enkelte steder har det vært mye pølser, for å si det sånn!

Selv synes jeg det alltid blir litt tullete med forbud. Det eneste jeg kan skjønne at de aldri serverer i barnehager og SFO er søtpålegg som Nugatti, Sunda osv. Som deg opererer jeg med av-og-til-pålegg og hverdagspålegg. Ingen har vondt av verken brunost eller syltetøy i små mengder, men det trenger ikke å stå på bordet hver dag. Jeg har mer tro på å lære ungene hva som er greit til hverdags og hva som bare skal spises av og til enn å kutte noe helt ut. Dette kan de også få lære i barnehagene.

Når det gjelder sjokoladepålegg, så har det vært lov til frokost her i huset. Matlysten på morran har vært laber hos enkelte i husstanden, og det er bedre med ei skive med Nugatti til frokost enn ingen frokost!