tirsdag 22. januar 2013

Tv


Når jeg først er inne på våre kjernesaker, så kan jeg jo nevne at tv-titting ikke er en av de. Vi har ingen klare grenser for hvor mye tv barna får se i løpet av en dag. I perioder kan vi føle at det kanskje blir litt i meste laget, men stort sett føler jeg ikke at det blir så mye tv-tid uansett.
Storebror ser mest på tv om morgenen. Som den morgenfuglen han er, så står han ofte opp lenge før vi har lyst til å stå opp. Da får han sitte og se på tv til vi andre er oppe. Men han blir ikke bare sittende foran tvèn selv om han har den til fri disposisjon og huset nærmest for seg selv. Da ser han på det han har lyst til å se på, og så leker han litt på lekerommet. Innimellom kommer han innom oss og serverer diverse mat-/drikkevarer, leverer tegninger han har tegnet eller kommer med en hel kasse med diverse leker som han ønsker å leke med sammen oss.
Lillesøster er ikke så opptatt av tvèn enda, men kan av og til synes at det er stas. Her om dagen fikk hun sitte på storebrors bil, og da var det plutselig veldig stas å se på tv samtidig.
Vi får se når de blir litt større om vi føler at vi må sette litt mere grenser, eller om vi føler at det er greit å ha det sånn vi har det i dag.

Har dere klare grenser for hvor mye tv barna deres får se?

6 kommentarer:

Størstepia sa...

Jeg tror vi har ganske likt syn på det med tv-titting. Hos oss står tv'n på om morgenen og litt mens jeg lager middag etter en lang dag i barnehagen. Ettermiddagene går som regel med til aktiviteter for storebror og mens han er på det, så leker jeg og lillesøster som regel litt oppe på rommet hennes.
Jeg har også en erfaring med at tv'n står mest på på vinteren, på sommeren er vi jo nesten ute hele tiden.

Klem fra størstepia

Ida sa...

Jeg er tv slave! Men det har endret seg drastisk ettersom gutta har blitt større. Da de var bittesmå så stod tvn på (med lav lyd) dagen lang. Med myye amming, byssing osv så var det godt å "hvile" øynene på tvn av og til. Men idag står tvn sjeldent på. Jeg føler det blir mye støy og forstyrrende for dem i deres utforsking og leking i hverdagen. De er jo ganske bråkete av seg og, så da er det greit å ikke gjøre det enda mer intenst på en måte. Merker forskjell på de faktisk, da tvn er av! Hender jeg har lyst til å se litt på God Morgen Norge, men ellers så kanskje de får se litt Disney Junior i løpet av dagen om vi trenger å finne på noe annet eller om jeg trenger sårt litt "barnevakt" fordi jeg må lage mat eller andre ting uten begge hengende og gråtende i beina mine (høres sikkert fælt ut, men sånn er det). Vi har funnet ut at istedenfor å sette på tvn noen dager, så bruker vi spotify og deres egne spilleliste med barnesanger og det er de veldig glade i!
Sånn i fremtiden så har jeg gjort meg noen tanker rundt tv titting, men det er ikke sikkert det blir helt sånn. Jeg vil gjerne at vi skal ha noen få faste tv-fri dager i måneden, da vi heller skal lese sammen eller spille brettspill. Håper jeg får til det, ser for meg at det ville vært koselig. :) Men det er lett å bli oppslukt av tvn, og en sliten mamma kan nok fort ty til raske løsninger (kjenner jeg meg selv riktig..)

mona sa...

Sånne dager kunne jeg tenkt meg å hatt også, Ida! Jeg gleder meg til barna blir såpass store at vi kan spille spill sammen. Husker jo selv hvor koselig det var da hele familien spilte kort eller brettspill sammen da jeg var barn selv :)
Vi tenkte også å få laget egen spilleliste på spotify til barna etterhvert. Tenkte faktisk at Daniel bare skulle ønske seg penger til fireårsdagen, og så kjøpe en ipad til han. Haha, høres ille ut så tidlig, men jeg ser jo hvor lurt det er med ipad hvis man f.eks. er ute på tur. Da tenkte vi også at han kunne få spotify og egen spilleliste på den :)

mona sa...

Ja, samme erfaring har vi her også. Selv om jeg faktisk synes at det har vært lite tv-titting den siste tiden - til tross for at det er vinter :)

Marthe sa...

Vi har heller ingen bestemte grenser for TV titting, for William mister interessen selv etter en stund. Han maser heller ikke om å se på t, noen ganger er det faktisk jeg selv som foreslår å sette på tven (fy-fy mamma) når jeg skal lage middag. Det rare er at lillesøster på 6 mnd faktisk ser på tv når den er på! Det blir mest tv-titting om morgenen, og kanskje barne-tv om kvelden, og kanskje en film i løpet av helgen. Det vi føler at vi må begrense er faktisk IPad bruken, han elsker å spille på den, og vi kan ikke ha en 3,5 år gammel nørd, kan vi vel ;o)

mona sa...

Haha, nei det kan vi ikke ha ;) Vi får sette litt grenser med en gang når vi går til innkjøp av ipad til fireårsdagen! Tipper den blir poppis her og!