søndag 20. januar 2013

Mer kosthold


Jeg fikk litt lyst til å supplere litt til gårsdagens innlegg om barnas kosthold. Det kunne kanskje virke sånn, men jeg hadde ikke til hensikt å henge ut noen, så jeg håper ikke at noen føler seg støtt. Jeg har forståelse for at andre velger å gjøre det annerledes enn oss, og jeg mente heller ikke å kritisere noen av de som serverer barna våre sukker. Vi har heldigvis ikke besteforeldre som forer de med masse sukker, poenget mitt var bare at når alle gir litt så blir det veldig mye til slutt.
De får heldigvis ikke veldig mye sukker i barnehagen heller, men av og til kan jeg føle at det blir vel mye kos. På sommeren for eksempel, så koser de seg ofte med is. Og det har hendt flere ganger at jeg har hatt lyst til å kose meg med en is sammen Daniel en varm sommerdag, men så har jeg ikke følt at vi har kunnet, siden jeg vet at han allerede har kost seg med is i barnehagen.

Til frokost/kveldsmat så pleier vi oftest å servere havregrynsgrøt med kanel, grove pannekaker uten noe på eller grovt brød med pålegg og paprika/tomat/agurk. Vi pleier også ofte å spise kornblanding (hjemmelaget, med bittelitt honning og vaniljesukker) med yoghurt naturell. En ting vi ikke har vært så strenge på, som vi sikkert burde ha strammet litt inn på, er at han får drikke juice til frokost/kvelds om han ønsker det. Men han ønsker heldigvis omtrent like ofte melk eller vann.

Til kos har vi som oftest smoothie. Enten hjemmelaget, eller ferdige fra butikken. Og så skeier vi ut med fine vafler eller kanelboller en gang i blant (men det får ikke Ada enda).

Når barna ikke er vant til annet, så er de strålende fornøyd med dette og stiller ikke noen spørsmålstegn ved det. Det er jo bare sånn det er, og de er jo enda ikke så store at de skjønner at andre har det annerledes. Og når de ikke har smakt en ting, så vet de jo heller ikke hva de går glipp av. Da Daniel var mindre serverte jeg han derfor noe frukt eller smoothie, hvis vi var borte og fikk servert noe jeg ikke ville at han skulle spise. Da var han så glad for det han fikk selv, at han ikke brydde seg med at vi spiste noe annet. Det samme kommer jeg til å gjøre med lillesøster en stund fremover. Men jeg skjønner jo at det blir vanskeligere å holde på sånn med henne, for hun vil jo sikkert se at Daniel har noe annet.

Det er jo lettere å kontrollere andres kosthold enn ens eget, så vi er dessverre ikke like flinke når det gjelder oss selv. Men vi sitter ikke og spiser sjokolade foran barna og nekter de å gjøre det samme (ja, eller foran Ada kan jeg gjøre det. Men hun skjønner jo ikke noe av det enda ;)). Hvis vi skal kose oss med noe sånn, så gjør vi det når barna sover.

Det kommer jo en tid hvor man ikke har noen som helst kontroll med hva barna spiser, og det vil helt sikkert komme en fase hvor de bare spiser masse drittmat. Men håpet er jo at de vil ha noe grunnleggende med seg, og at de vil vende tilbake til den sunne livsstilen igjen etterhvert. I dagens samfunn er tross alt livsstilssykdommer et STORT og økende problem, så vi synes at dette er et viktig tema. 

13 kommentarer:

Vigdis Wiggen sa...

Jeg er så enig med deg! Og jeg håper jeg klarer å være like konsekvent med mine barns kosthold og kos, som det du er med dine! Jeg frykter at jeg et sted kommer til å feile, men man feiler jo alltid. Så er det bare å rette opp og fortsette. Jenta mi er ikke 8 mnd en gang, og det har allerede vært et par episoder (i jula) der familien ville gi henne noe godt. f.eks ville noen gi henne gele i stedet for fruktsalat, fordi det er jo så godt, og så var det nå litt prakk med den fruktsalaten da, siden denne personen da måtte dele opp frukten i mindre biter for at hun skulle få spise det. Jeg følte meg ikke høy i hatten da jeg bestemt sa hun ikke fikk gele. Dette gjelder forresten barnets bestemor, min svigermor. Jenta mi elsker jo frukt, så det er jo snadder for hun uansett.. Nei, man får vel bare bestemme seg, at slik er det for mitt barn, og det bør jo alle respektere! :)
Men skjønner det blir vanskelig med barnehage og slikt, siden man ikke vet hva som blir puttet i munnen mens de er der...

Anonym sa...

juice som ikke er fra konsentrat og ikke tilsatt sukker er jo som å spise en frukt...
og hvis du 1 av 365 dager spiser is med han en dag han fikk is i bhg, så går vel ikke jorda under!?!?
slapp av, alt med måte...

Wenche sa...

Jeg synes ikke du skal være så redd for at noen føler seg støtt heller jeg da.
Jeg synes ofte det er rart at man alltid skal måtte forklare og forsvare de valgene man tar i forhold til barna sine. Særlig de gode valgene..
Litt satt på spissen; men hvorfor skal du respektere at andre velger annerledes hvis de ikke respekterer dine valg ("Det er jo overhysterisk!!")? Med mindre det er fysisk eller psykisk skadelig for barna så må da folk få gjøre det de selv synes er riktig?

Det at folk reagerer på denne type innlegg er vel ofte fordi de får dårlig samvittighet og går i selvforsvar over det man selv velger (det kjenner jeg på ihvertfall! ;-), ikke fordi de ikke er enige i det du sier.
Uansett hva man selv synes og mener, så er jo fakta at det er bedre med en hverdag uten sukker. Og i en del av verden der det går mot at 50% av befolkningen er overvektige så kan man nesten ikke bli hysterisk nok..

mona sa...

Haha, ja jeg opplevde allerede før Ada var 6 mnd at noen ville tilby henne kake. Og så er det så mange som synes såå synd på henne når hun ikke får. Selv om hun selv er så happy med et eller annet hun har fått.

mona sa...

Ja, juice regnes som "en om dagen". Men når man drikker juice, så får man ikke i seg fruktkjøttet. De sier jo også at man helst ikke skal spise mer enn to frukter i løpet av en dag, og tre eller flere grønnsaker. Derfor anbefaler de heller at man drikker vann og spiser en frukt. Men som sagt, så har vi ikke brydd oss om akkurat dette. Barna spiser nok ofte mer enn to frukt om dagen også, uten at vi har tenkt til å stramme inn på det.
Jeg tror forøvrig heller ikke at jorden går under dersom jeg spiser en is med han en dag i året, når han allerede har spist en is i barnehagen. Og det kan nok også hende at det har skjedd. Men etter mitt syn så blir sommeren fort en eneste stor sukkerfest. Med en gang det er litt fint i været tenker alle at man skal kose seg litt ekstra. Og for å ikke snakke om når man er på ferie, da kan man vel spise så mye godt man bare orker!?

mona sa...

Jeg er selvfølgelig enig med deg! Men jeg møter titt og ofte hevede øyebryn over valgene vi gjør i forhold til kostholdet til barna, så jeg har flere ganger tenkt på å skrive noe om det.

Margrete sa...

Jeg er veldig enig med deg jeg! Vi prøver også å legge til rette for at våre barn skal ha et sunt kosthold, uten for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer. Vi lager det meste av mat fra grunnen av og spiser mye grønnsaker og frukt. Men vi er jo på ingen måte perfekte. Vi drikker juice til helgefrokosten vår, koser oss med vafler og søt gjærbakst en gang i blant etc.

2åringen min har smakt sjokolade et par ganger og første gang var i barnehagen... Jeg mener det er helt unødvendig å spise godteri på en småbarnsavdeling! Han på 2 blir jo minst like glad for en liten eske rosiner eller en kopp med litt frukt. Minstemann på 10 mnd får ikke smake kaker og sånn enda, men han er jo strålende fornøyd samme hva han får servert han!

Alle få mene hva de vil om denne saken, men jeg kommer fortsatt til å tilrettelegge for at mine barn skal vokse opp med et sunt og godt kosthold.

Marthe sa...

Fornuftige tanker! Vi har alltid masse frukt og grønnsaker tilgjengelig for barna våre, og de blir så glade for avokado og valnøtter at det nesten er på lik linje som sjokolade. Jeg klarer ikke å være veldig streng, men merker at jeg tenker mye på hva de putter i munnen. Vi voksne har et stort ansvar her!

Ida sa...

Så flott innlegg, Mona! Jeg liker å se andre som også er opptatt av barnas kosthold, og det gjør meg bare mer inspirert til å fortsette videre i de baner også. Hva serverte du Daniel på ettårsdagen hans? Og hva tenker du om ettårsdagen til Ada?

mona sa...

Ja, jeg synes det er ille at de skal få smake sjokolade for første gang i barnehagen. Helt unødvendig med sånne ting der, spør du meg. Den første barnehagen til Daniel var sukkerfri. Det fungerte kjempefint, og jeg skulle ønske at barnehagen han går i nå var det samme (vi er veldig fornøyd med barnehagen ellers altså, bare så det er presisert).

mona sa...

Nå måtte jeg tenke hardt her. Jeg tenkte først at han bare fikk smoothie, men han fikk faktisk smake bittelitt marsipankake. Jeg har ikke tenkt så mye på ettårsdagen til Ada enda, men jeg kan godt skrive om hva hun får servert på dagen :)

mona sa...

Nøtter er veldig populært her også! Og avokado - men bare til middagen eller på brødskiva :)

Ida sa...

Ja, gjør gjerne det! Jeg driver å planlegger ettårskalas nå (i god tid ;)) og tenker på om jeg skulle ha gjort noen innkjøp på helsekost slik at en kake eller noe blir litt sunnere og det føles greiere å servere til gutta. Jeg kan for lite om slik helsekostsukker! Vet ikke om barn kan spise sånt engang. Har jo lyst til at de skal få littegrann på bursdagen sin da :)