torsdag 12. juli 2012

Sviske- og aprikosmos


Jeg fikk et spørsmål om vi har begynt å introdusere mat til lillesøster, og om jeg kanskje kunne skrevet litt om det isåfall. Det er klart jeg kan!
Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt til å gi noe annet enn smaksprøver frem til hun er 6 mnd gammel, sånn som anbefalingene sier. Men nå har jeg altså begynt så smått med litt grøt allikevel, siden hun er så utålmodig av seg, og siden mor gjerne kunne tenkt seg å slippe å amme annenhver time hele natten. Planen min foreløpig er å gi et bittelite grøtmåltid på kveldene fremover, og ellers bare fortsette med smaksprøver på andre ting. Jeg kommer sikkert til å skrive litt om dette etterhvert som vi prøver nye ting. Til Daniel lagde vi det meste av maten fra bunnen av, og det håper jeg at vi skal få til med lillesøster også. Det er faktisk mye enklere enn man tror, og jeg tror ihvertfall at den hjemmelagde maten uansett er den beste!

Her om dagen var jeg på en helsekost butikk og kjøpte inn hirseflak, som jeg har tenkt til å bruke til grøten hennes nå i starten. Hirse er visstnok en næringsrik kornsort som inneholder mye jern. Dessuten er hirse glutenfritt. De anbefaler at man begynner med glutenfri grøt, og at man gradvis introduserer gluten mens man fortsatt ammer.
Jeg prøvde egentlig å få tak i hirsemel, men det er det tydeligvis ikke så mange som fører. Så siden jeg tenker at det kanskje er best for magen hennes å begynne med grøt av fint mel, så kjørte jeg hirseflakene og vannet en runde med stavmikseren før jeg kokte det opp. Ja, og så lot jeg hirsen stå i litt vann i en time før det igjen, for da får man visst frem jernet. Det er jo veldig viktig at de små får i seg jern når de starter med fast føde!


Nå skrev jeg meg jo helt bort her.. Det var jo denne aprikos- og sviskemosen jeg skulle skrive om. Jeg lagde en del av dette til Daniel også - både denne mosen og mos av andre frukter. Mosen fryser jeg i terninger, og putter i grøten før jeg serverer. Det er genialt, siden grøten får akkurat passe temperatur hvis du har en isterning i etter at den har kokt ferdig. Dessuten synes barna ofte at det er godt med litt smak i grøten, og c-vitaminene gjør at jernet tas bedre opp i kroppen! Ja, og så gjør jo sviskene at de heller ikke blir hard i magen.

I dag tok jeg derfor en halv pose med aprikoser og en halv pose med svisker. Dekk godt med vann (jeg hadde litt for lite vann i dag). Kok det i ca 10-15 min, hell av vannet i en skål, kjør det i stavmikseren og tilsett litt og litt av vannet igjen til du synes at konsistensen er passelig.
Jeg frøs jeg det i isterningbrett som jeg kjøpte på ikea til akkurat dette formålet da Daniel var baby.

Storebror fikk forresten også smake på mosen før jeg frøs den, og han syntes tydeligvis at det var veldig godt og ville helst ha det jeg skulle fryse til lillesøster også ;)

2 kommentarer:

Janet sa...

Takk for fint tips! Det må jeg prøve når den tid kommer. :)

★ Heidi ★ sa...

Veldig lurt! Skal pröve dette etterhvert:)