torsdag 1. mars 2012

Sliten.no


Puh.. Jammen er det slitsomt å ha en trassig snart-treåring i huset når man sover lite om natten. Både i går og i dag så droppet jeg nemlig formiddagsluren min til fordel for trilletur i solen, besøk på jobb og besøk hos venninne. Jeg lurer igrunn på når jeg egentlig skal bli klar for å farte litt mer rundt med lillesøster. Foreløpig så er klokka 11-12 før jeg er ferdig med å levere storebror i barnehage, har puppet og stelt lillesøster x flere og fått dusjet meg selv. Og da er det jo bare å velge om man vil ta igjen litt tapt søvn, eller om man vil finne på noe hyggelig før det er på tide å hente storebror i barnehagen igjen. Kroppen roper selvfølgelig at det er veldig fornuftig å sove litt, men så sier hodet at det har veldig lyst til å være litt sosial og få litt ut av dagen...
Det er bare det at når hodet får velge, så man får igjen ved at hodet verker og man føler seg helt ør i toppen. Noe som igjen gjør at tålmodigheten blir veldig liten når storebror slår seg vrang. Noe som igjen kan føre til en dårlig sirkel hvor man er irritert på den største, noe som kan føre til at den største slår seg enda mer vrang.
Ja, nå høres det kanskje veldig ille ut dette her. Det er ikke så ille altså, det er bare det at jeg fant ut at jeg må ta meg selv litt mer i øra fremover. Jeg kjenner nemlig at jeg blir litt for irritert på storebror, og at det kanskje gjør at han ikke får nok positiv oppmerksomhet. Pappaen i huset har vært veldig flink til å gi storebror oppmerksomhet, men jeg tror nok ikke at jeg har vært flink nok til det selv dessverre.
Så i ettermiddag har jeg prøvd å gi han så mye oppmerksomhet som mulig - og det skal jeg prøve på hver ettermiddag nå! Det er jo ikke lett for en liten tass å plutselig ha en liten baby å konkurrere med..

8 kommentarer:

Kathrine sa...

hei Mona!
såååå lenge siden jeg har vært her inne nå, og så mye koselig å lese! Veslefrøkna er jo bare helt nydelig! Jeg kjenner meg så godt igjen i det du beskriver, har vært gjennom akkurat det samme selv. Morten ble 6 mnd her om dagen, og det er nesten fælt å si det- for det er jo så koselig når de er små- men guri så deilig at han har blitt litt eldre! Bare det å kunne legge han på magen på gulvet når jeg skal hjelpe de to andre med påkledning f.eks er en stooor lettelse! Men tro meg, tiden går fort, og det blir bedre!
Du har jo flyttet til gamle trakter, kanskje vi ses en gang jeg er hjemmom, hadde vært moro!
Klem Kathrine

Pia sa...

Jeg kjenner meg igjen. Det blir nok annerledes når man får nummer to. Med nummer en hadde man bedre tid. Nå får du finne ut av hva du vil prioritere. Du rekker ikke alt.

Renathe sa...

Det er en stor omveltning når alle rutinene som var ikke er brukbare lengre! Her måtte mine rutiner først og fremst roteres på veldig. Klær til storebror og lillesøster var klare - samt bleier og det som hører til. Frokost måtte bror begynne og spise i bhg. Dusje måtte jeg gjøre på kvelden. Tok ikke lang tid før bror var i barnehagen senest 35 minutter etter han våknet (siden frokosten ble spist der så måtte det skje raskt). Ofte tok jeg minsta rett i vognbagen, sov hun videre var det greit hvis ikke så ammet jeg før jeg vekte bror.. begynner og gjespe av og lese! men du for en energi! Bror i bhg før åtte, sove når snuppa sov og klar før 12! :)
Det er klart du er sliten disse ukene, ta vare på deg selv og ikke glem at det blir lettere!! <3
Kjempekoselig og lese her! Sammenligner nok litt vel mye da ;)

Ida sa...

Bra reflektert. Jeg syns det kan virke som at det kan være lurt å få ta igjen tapt søvn da du har muligheten til det nå. Sosial kan man være før eller siden uansett, det forstår nok folk rundt en. :)

Wenche sa...

Nå skal ikke jeg skryte på meg å være veldig strukturert og rask om morgenen, ei heller at jeg har gjort alt jeg kan for å få til rutiner som gjør at dagen flyter lettere. Og jeg sliter fortsatt litt med å få Daniel i barnehagen før kl 9. Vi er som regel ti min for sene hver dag (i forhold til mitt mål vel og merke. Det er lov til å levere senere..). Og når jeg tenker noen måneder tilbake til når Marcus måtte ha pupp hele tiden, og gulpet hele tiden, og hvor utrolig vanskelig det var å time alt til når han sov så får jeg litt angst.
Men etterhvert så går alt seg til allikevel, og nå fyker han rundt på badegulvet mens jeg dusjer, og alt er så mye lettere.
Det er nå man faktisk kan nyte å være sosial, også får man heller sove og ta vare på seg selv de første månedene.

Guro sa...

Kjenner meg veldig igjen!
Man har jo lyst til så mye! Men jeg har faktisk innsett at noen ganger vinner jeg veldig på å sove istedet for å være sosial eller gjøre fornuftige ting som å rydde osv. For blir det for lite søvn, blir jeg sur, og da kjefter jeg på storebror og da blir han sur osv osv. Så jeg har rett og slett funnet ut at søvn er alfa og omega!!
Allikevel har jeg fått gjort masse sosialt (dog ikke i Mona-stil i Danielpermisjon...), og merker virkelig at alt har blitt lettere når Mini har vokst litt. Nå leverer vi storebror kl 9 (før jeg fikk Mini til å sove på dagtid leverte vi gjerne ikke før 10 - orket ikke morgenstress i tillegg til alt annet stress).
Så: det viktigste budskapet i denne laaaange kommentaren er at ting går seg til! OG at søvn gjør susen, og at ihvertfall jeg har hatt nytte av å prioritere det noen ganger. Og så ligger det jo en lang vår og sommer foran oss, så det blir mange muligheter til trilling og kafeturer etter kvart:)

mona sa...

Takk for innspill og tips! Det er absolutt greit å høre at mange andre har opplevd det samme, og at det går seg til etterhvert :)

Fru Føreland sa...

Puuuhh, kjenner jeg får helt vondt i mammahjertet her når jeg leser om sjalu storebror og mangel på søvn. Foreløpig bare et barn her i huset, men husker fortsatt godt de første månedene med altfor lite søvn og aldri tid til å sove ut. Frøkna her sov kun 30-40 min lurer frem til 4 måneders alder (på dagtid)så fikk ikke sovet lange lurene mellom øktene da, så ble som oftest til at jeg droppa det.
Kribler stadig i eggstokkene allerede, men kjenner det holder med en liten her en stund til:)

Ha en finfin fredagskveld!