torsdag 5. januar 2012

Hva skal barnet hete?


Det er jammen ikke lett å bestemme seg for hva et barn skal hete. Det synes ihvertfall ikke jeg.. Det er jo et navn det barnet skal leve med hele livet.

Vi har satt oss noen kriterier som vi ønsker at navnet på vår baby skal innfri:
- Vi vil ha et navn som lett kan brukes internasjonalt. Dette innebærer at navn som inneholder Æ-Ø-Å utgår. Det samme gjør f.eks. Simen (ja, det hadde jo utgått uansett, siden vi titter på jentenavn denne gangen ;)).
- Vi vil helst ha et navn som man ikke lurer på hvordan man skal skrive eller uttale. Altså, skrives det med ch eller k, ph eller f osv.
- Vi vil ikke ha et alt for uvanlig navn, men helst ikke de som ligger på listetoppen heller. Noe som igrunn er vanskelig, siden man farges av den tiden man lever i. Det er jo ikke noen tvil om at mange av de fineste navnene ligger på listetoppen!
- Vi vil helst ikke ha et dobbeltnavn

Sånn, da burde det jo være lett å finne et navn!?
Vi begynte med at jeg lagde meg en liste over de navnene jeg syntes at kunne være aktuelle. Så fikk far se på lista, og stryke alle navnene som han ikke likte eller føye på andre navn som han mente at kunne være aktuelle. Siden da har vi hatt lista oppe mange ganger, og av og til gjort endringer.
I dag, seks uker før termin, ser lista sånn her ut:

Ada - Et av navnene som vi har som favoritt. Noen dager ligger det på topp, mens andre dager faller det nedover på lista.

Andrea - Andrea har jeg hatt på min liste i mange år, siden min mormor het Andrea til mellomnavn. Jeg var veldig glad i mormor, så det hadde vært koselig å kalle opp frøkna etter en så flott dame! Andrea har ligget litt lenger ned på lista vår, men har seilet oppover den siste tiden. Min kusine har også kalt datteren sin for Andrea etter vår felles bestemor.

Alma - Alma var førstenavnet til mormor, og har derfor også vært på lista mi i mange år. Jeg synes det er et fint navn, og det er morsomt at det ikke er så vanlig. Men av en eller annen grunn tror jeg kanskje ikke at jeg hadde klart å slå meg helt til ro med det navnet, og min kjære er ikke så begeistret for det.

Ane - har ligget på lista vår hele veien, men har aldri vært på topp. Hvordan er det å bruke det på engelsk egentlig?

Anna - en av mine oldemødre het Anna. Et fint navn, men kanskje litt tungt å bruke sammen med etternavnet. Daniel har en tremenning som heter Anna etter min og pappaen sin felles oldemor.

Julia -et fint navn

Julie - enda et fint navn. Passer kanskje best med e- ending sammen med etternavnet som begynner på A? Daniel har en tremenning som heter Julie også

Marie - jeg har en veldig god venninne som heter Marie. Vi var bestevenner i mange år i oppveksten, så kanskje det er rart å kalle barnet sitt for det samme som henne? Hun er en super dame da, og navnet er jo fint og internasjonalt.

Nora - jeg hadde en oldemor som het leonora, så dette ville også være oppkalling. Enda et navn som et av søskenbarna mine har brukt. Men å hete det samme som en tremenning gjør da ikke noe!?

Silja - min kjæres tvillingsøster heter Silja. Jeg synes det er et veldig fint navn. Men det ligger ikke helt på topp siden det er vanskelig å si på Engelsk. Dessuten blir det jo veldig nær oppkalling, noe som kan være både positivt og negativt.

Sofia - Sofia var det første navnet vi kom opp med da vi begynte å diskutere navn. Litt dumt at man kommer til å lure på om det skal skrives med f eller ph.

Sofie - Etterhvert har vi gått mer bort ifra Sofia og mer over på Sofie. Dette fordi det klinger bedre med etternavnet. Men her er jo også problemet mer f eller ph. Dessuten ligger på Sofie nesten helt på topp på listetoppene. Min mors tante het Sofie, og det er huset etter tante Sofie vi har som feriehus i nordnorge. Dessuten heter jo Daniel sin kusine (datteren til tvillingsøster Silja) Ellen Sofie, så det hadde jo blitt litt oppkalling på begge sider av familien.

Ada Sofie - Ja, og så plutselig hadde vi et dobbeltnavn på lista også. Og med et listetopp og "hvordan skal det skrives" navn også da gitt.. Vi synes nemlig at Ada klinger bedre sammen med etternavnet når vi setter Sofie imellom. Men blir det for likt Ellen Sofie, som kusinen heter? Hun har jo rukket å bli ungdom allerede, så det vil jo være noen år i aldersforskjell på de, om det har noe å si.

Henger du fortsatt med? Hva synes DU at barnet skal hete? Jeg kunne gjerne tenkt meg å hatt navnet klart før frøkna kommer, så det begynner jo å haste litt. Jeg har aldri skjønt helt greia med at barnet ikke passet til det og det navnet. Etter min mening passer ikke de nyfødte til noe navn, men de passer til det etterhvert som man venner seg til det.

Ps: Bildet har jeg vist frem tidligere, og er fra mitt forrige svangerskap. Det er Christian Frisell som har tatt det :)

25 kommentarer:

Ann Helen Moen sa...

Ada og Silja var to nydelige navn.
Selv er jeg helt forelsket i Vilje, Olivia, Lucy, Rakel, Emily, Leah og Najmi når det kommer til jentenavn(:

Guro sa...

Andrea, Fredrikke, Filippa, Sofie...synes jeg er fine. Lykke til!! Her tok det laaaang tid før babyen fikk navn, selv om mor allerede på UL (da vi fikk vite kjønn) bestemte seg for at det nok var en liten Mathias. Far ble enig sånn ca 2-3 mnd etter fødsel

Anonym sa...

Flotte navn alle sammen:). Jeg har to gutter, men hadde jeg hatt ei jente så skulle hun hete Nanna, synne eller Ella. Lykke til med navnevalget

Laila sa...

Andrea var det fineste, men Ellie er finere ;-)

Mariann sa...

Veldig fine navn alle sammen, og jeg tror dette er noe man må kjenne på selv. Vanskelig å gi råd. :)

Jeg kjenner meg igjen i det med å se om babyen "passer" navnet, selv om jeg egentlig er enig i at de faktisk er blanke ark som burde "kle" hva som helst. Vi ante ikke hva vi skulle kalle jenta vår mens hun lå i magen. Ingen av oss likte forslagene til den andre, og alle navnene jeg tidligere har syns var fine og spesielle, som f.eks Arja - plutselig fant jeg ut at jeg aldri kunne gi datteren min et slikt navn. Vi hadde kun ett eneste navn vi ble enige om som "kanskje - vi ser an", og det var Sara. Jeg trodde vi var kjempespesielle som valgte det, jeg kjenner ingen som heter det, eller har barn som heter det. Dette var i 2006. Mannen min har samisk bakgrunn, og Sara er jo mye brukt blant samer. Da hun ble født spurte jordmoren meg om vi hadde bestemt navn, vi så på hverandre, og på barnet, og vi sa nesten i kor - ja, det er Sara. Vi er fortsatt kjempefornøyde med navnet, hun ER jo Sara - men jeg var veldig lite blid da jeg oppdaget at vi var omtrent så uoriginale som vi kunne blitt, for hvilket navn lå på førsteplass i 2007? Joda, Sara, haha. Nestemann het Viktor, det satt også langt inne, og det tok lenger tid for meg å venne meg til at han het det - men nå ER jo han blitt Viktor, og er snart tre år :)

Nette´s lille Drømmeverden sa...

Ella skulle min Filip hete før jeg fikk vite at det var gutt, syns det er et lett kort fint navn :)

Lykke til med navn, vi fant det ikke før 3 dager etter at han kom ut at Filip passet han.

Klem

Anonym sa...

Erle, det er nesten som Erling.

JKL

Anonym sa...

Lotte

Tine S. sa...

Hei Mona.
Fine navn dere har på lista deres :) Spes. de på A, er "in" nå, ja. Vet om flere små på jobb med de navnene. Men hva med Leah? Sandra? Susanna/Sanna? Mia? Tina? Adele? Felicia? Linnea? Isabella? Hanna(h)? Gina? Dina?

Anonym sa...

Jeg synes Ada er flott, samme med Oliva, kanskje Anna Oliva:)

Kusine Grethe sa...

Heia Mona!
Ja du vet vel hvilket jeg synes er finest, ANDREA etter verdens beste bestemor/oldemor. Og ja klart, tremeninger kan absolutt hete det samme :-) Kos deg og nyt tida deres fremover, blir spennende med nytt familiemedlem. Du får hilse til alle fra oss og lykke til med fødsel og valg av navn. Stor klem nordfra <3

Elin sa...

Julia eller Andrea syns jeg var de beste alternativene ;) masse lykke til ;)

Hegeslilleboble sa...

Oi, mange fine navn å velge i her:). Ikke lett. For vår del har vi bommet fullstendig når det gjelder guttenavn, iallefall internasjonalt..... Våre gutter heter nemlig Bendik og Simen.... Juhuuu.... Jaja, vi synes det er fine navn da. Mathilde vår er mer internasjonal;). Vi får si at hun får lov å studere utenlands, men ikke guttene).
Ellers ar jeg et til navn til deg, som venninna mi har kalt sin jente etter mannens oldemor: Aline. Synes det er veldig fint!

Lykke til uansett:). Nydelig bilde btw:).

Karoline sa...

Hei Mona! Hvis Lukas ble jente skulle han hete Hannah, Emma, eller Emilie/a. Men han ble en gutt og vi ble ikke enige om navn til han var ca 30 timer gammel. Det var heller ikke sånn at vi syntes han så ut som en Lukas eller noe annet. Men alle som kom innom spurte jo hva han het og vi måtte hver gang si at vi ikke hadde helt bestemt oss. Vi ble litt lei det og tok bare til slutt avgjørelsen og det ble Lukas Bela (Bela etter min oldefar). Lykke til den siste tiden og med navne valg! Uansett hvilket navn dere velger kommer det til å være helt nydelig til henne og å passe helt supert! :-)

mona sa...

Tusen takk for mange fine innspill :)

Pia sa...

Flotte navn - dere må velge det navnet dere liker best, ikke hør på alle andre - man har så forskjellige oppfatninger av hva et fint navn er. Men siden du spør - jeg liker Ada best;)

Anonym sa...

Hvorfor ikke Jensine????? Sjeldent og pent navn!!!!!!!!!! :-)
Hilsen morfar Jens............

Anonym sa...

Kan ikke se Hilde nevnt ;-)

Anonym sa...

Lykke til med navnevalget. Dere vet hva hun skal hete når dere ser henne. Det er såmange flotte jentenavn. Vi gleder oss...
Klem fra tante Hilde

Tante silja a sa...

kremt Silja er da ikke vanskelig å si på engelsk... De har jo sin variant av navnet: Celia..

hilsen Silja

Mariann sa...

Dette med navn er sannelig ikke lett. Vi slet stort selv. Og kun dager før jeg fødte var det Josefine som var på topp, men når hun kom passet det ikke i det hele tatt. Sara hadde vi faktisk avskrevet for lenge siden... Men når hun var 12 timer så kom det bare til oss, det var jo lille ruskeSara :)
Jeg liker Sofia, Julia, Julie og Marie veldig godt også :) Hva med en D-navn til da, Dina f.eks??

Nå er det natta på meg, sitter her og gjesper..
KLEM

Beate sa...

Julie eller Julia er min favoritt blant disse navnene:)

Ellen sofie :) sa...

for meg så gjør det ikke noe om hun heter Ada sofie men Julie, Andrea og sofie er jo veldig fine navn :)

Mamma Be sa...

Min datter heter Alva, elsker det navnet og ikke så mange som heter det! :)

Renathe sa...

Oi her var det mange like navn som på vår liste! julie, ada og sofie var høyest! Vi vurderte også ada sofie, men endte til slutt opp med bare sofie. Aldri fått spørsmål om hvordan navnet skrives, tror de fleste regner med at det skrives på "norsk" måte, hvis ikke så må en si at det skal skrives med ph og ikke f! :) Navnene her kom når barnet var født, og mannen har tatt det endelige valget :) Eldste heter David.. klinger veldig fint i lag <3 (det er mange som tror han heter daniel..!)