torsdag 15. desember 2011

Svangerskap og kosthold


Når man er gravid, så finnes det et lite sett med regler, som man blir anbefalt å følge, i forhold til kosthold. Disse "reglene" kan du lese mer om her. Noen velger å følge rådene slavisk, noen velger å følge de til en viss grad, og noen gir sikkert blaffen i rådene som gis. Selv skulle jeg gjerne ha vært flinkere til å følge rådene. Jeg spiser nok ganske sunt og variert sånn i utgangspunktet, men skeier nok ut med litt for mye sukker til tider. Ihvertfall nå som det nærmer seg jul; når det ligger småkaker og sjokolade tilgjengelig over alt, så er det ikke så lett å styre seg. Ihvertfall ikke når man heter Mona, og når man har et enormt sug etter noe søtt hele tiden..

Men en ting jeg følger rimelig slavisk er dette med rått kjøtt og mykoster. Her inkludert spekemat, og også vanlig kjøttpålegg som har vært åpnet lenge eller som nærmer seg utløpsdato. Dette er fordi disse tingene kan inneholde for høye konsentrasjoner av listeria. I forhold til toxoplasmose, så er jeg så heldig at jeg har hatt dette fra før. Da jeg var gravid sist spiste jeg spekemat, siden jeg hadde hatt toxoplasmose. Men denne gangen er visst rådene utvidet, siden det er funnet at det kan bli for høye konsentrasjoner av listeria også i spekemat. Derfor holder jeg meg også helt unna spekemat denne gangen.
Og nå tenker sikkert mange "Snakk om å være hysterisk, det ble da født barn før i tiden også. Og da spiste vi alt!". Det får jeg nemlig ofte høre, hvis jeg er i selskap, på julebord eller hva det måtte være, og ikke vil spise spekemat eller mykost (som jeg ikke vet at er laget av pasteurisert melk). Og jeg er forsåvidt enig i dette, og jeg ser ikke ned på andre gravide som kanskje ikke er like nøye i forhold til dette som det jeg er. Sjansen er tross alt liten for at man skal være så uheldig å få i seg såpass høye konsentrasjoner at barnet dør i magen.
Det er bare det at hvis jeg skulle være uheldig, så tror jeg ikke at jeg hadde taklet så godt å få vite at barnet mitt kunne overlevd hvis jeg bare hadde latt være å spise den osten. Den osten som jeg tross alt visste at det anbefales å holde seg unna når man er gravid... Så kall meg gjerne hysterisk, om du vil!

Når det gjelder alkohol, så er det en selvfølge for meg å holde meg helt unna så lenge jeg er gravid. Og når det gjelder tobakk, gravlaks, blåkveite over tre kilo, abbor over 25 cm osv, så er ikke dette noe som det er aktuelt for meg å innta uansett tilstand, så det trenger jeg heldigvis ikke å bekymre meg for.


Er/var du nazi på hva du puttet i deg da du var gravid?

7 kommentarer:

Wenche sa...

Jeg er helt enig med deg Mona.
Og jeg synes det var utrolig irriterende og litt respektløst når folk kom med den "før så spiste vi jo alt mulig og det gikk jo bra da".
For det første så var det mitt valg, og jeg skjønner ikke hvorfor alle skulle ha en mening om det (noe som forøvrig er veldig vanlig når man er gravid.. er man plutselig allemanns-eie da??).
For det andre så vet vi bedre nå enn da, og det er bare ni måneder av et helt liv, så det kostet meg ingenting å ofre det.
Og for det tredje så synes jeg sånne utsagn er så teite. Ja så gikk det bra for de fleste da. Det betyr jo ikke at det gikk bra for alle. Antageligvis var det langt flere som døde av det før i tiden, men da visste man kanskje ikke hva som var årsaken..

Hehe.. Kanskje like greit at jeg ikke skal være gravid igjen, så slipper jeg å forsvare mine "overhysteriske" valg en gang til. ;-)

mona sa...

Veldig enig med deg, Wenche!!

Gøril sa...

Enig med Wenche jeg og. Har vært helt nazi under alle svangerskap. Og det gir meg en trygghet om at ingenting er min skyld om de skulle bli født litt annerledes.

Guro sa...

Jeg er veldig enig! Det er jo slett ikke alltid det går bra - verken nå eller i gamle dager. Og kostrådene er jo ikke laget for moro skyld heller...

Siv Karin sa...

Hei, har jente født mai 09 og venter baby februar 12 og følger også kostrådene, iallefall dette man skal holde seg unna. Man prøver jo å spise sunt og varierende, men ikke alltid det lykkes så godt. Vi kan vel ikke se bort ifra at forskning fører verden framover, også på dette feltet. Er vel også en grunn, dessverre, til at de har funnet ut alt dette. Alt for mye kan gå galt, så da gjør iallefall jeg mitt for at minst mulig gjør det. Jeg synes jo også at det burde være unødvendig med reklame som sier at man ikke skal drikke alkohol (eller røyke) under svangerskapet.... Men dessverre er det visst ikke det.
9 mnd uten brie gjør jo brie bare sååå mye bedre :)

Karoline sa...

Hei Mona,
Jeg er helt enig med deg. Jeg og valgte aa holde meg unna ALT de sa jeg ikke kunne spise, inkludert alt av kjoett paalegg. Jeg tenkte som deg, jeg ville ALDRI kunne klart aa leve med det hvis noe skulle gaa galt. Jeg fikk igrunn lov av legen min til aa ta ett glass vin innimellom, men jeg valgte aa holde meg unna det og. Man vet jo aldri! Og dessuten, hvis jeg ikke klarer aa gaa ni maaneder uten alkohol burde jeg kanskje revurdere forholdet mitt til alkoholen! :)
Lykke til videre Mona!

Christina sa...

Hei! Jeg kom plutselig innom bloggen din, og har lest litt nedover. Jeg er gravid i 13. uke, og fikk påvist toxoplasmose tidlig i svangerskapet... Dette skjer jo med nesten ingen, så det har fått meg til å tenke at det er bedre å styre unna alt enn å ta sjansen på at det går bra. Jeg har vært veldig forsiktig hele tiden, og skjønner ikke hvordan jeg kan ha fått i meg bakterien. Vel, alt så bra ut til nå på ultralyd, så da håper jeg bare at fostervannsprøvene viser at smitten ikke har gått over til barnet.

Jeg legger meg til som følger av bloggen din, det er spennende å lese om andre som er gravide! Selv om du har kommet et stykke lenger enn meg, da. :)

Christina