søndag 7. august 2011

Svangerskapskvalme

Da jeg ble gravid første gang forventet jeg at jeg skulle slite med svangerskapskvalme. Jeg har alltid vært av de som blir veldig bilsyk, dessuten er jeg så "heldig" at jeg får omgangssyken stort sett hvert eneste år. Gleden var derfor stor da jeg knapt var kvalm i det hele tatt.
Derfor kom det som en stor overraskelse den motsatte veien, da kvalmen meldte seg allerede mange dager før det var på tide å ta en graviditetstest denne gangen..

For andre som måtte slite med det samme, så tenkte jeg at jeg kunne samle de tipsene jeg etterhvert har funnet ut at fungerer for meg.

- Det viktigste er å spise ofte - helst annenhver time, minst. Selv om man ikke har lyst på mat i det hele tatt, så er det faktisk det eneste som virkelig hjelper.

- Spis noe som glir lett ned. Jeg har spist mye knekkebrød, brød eller polarbrød med smøreost og agurk eller med gulost og tomat. Hvis jeg har kjørt bil, og kvalmen har begynt å eskalere, så har jeg kjørt innom McDonalds og kjøpt meg en cheeseburger. Ellers spiser jeg sjelden sånn mat, men når man sliter med kvalmen må man bare spise det som glir ned. Bananer og epler er også ting som er lett å spise for meg ihvertfall.

- Få andre til å lage maten for deg!! Hvis det er mulig, så er det gull verdt å få noen til å lage mat til seg. Min kjære har smurt mange knekkebrød som jeg har fått servert på senga om morgenen de siste mnd.

- Ha alltid noe mat tilgjengelig - hele døgnet! Når du våkner om natten og kvalmen er overveldende, så er det supert å ha f.eks. en banan liggende på nattbordet. Jeg har spist mange nattlige bananer i det siste.

- Tyrkisk pepper drops er herlig når man er kvalm!

- Ta livet mest mulig med ro, og få nok søvn! Jeg får ihvertfall veldig igjen for det etterpå hvis jeg tror at formen er bedre og gjør for mye.

- Du får også kjøpt diverse ting på apoteket som skal hjelpe:

Jeg har prøvd sea bands: noen armbånd med kuler under som skal presse på akupunkturpunktene på håndleddet. Jeg hadde ingen effekt av disse, men jeg har lest om mange som synes at det hjelper.

Jeg ble anbefalt å kjøpe kosttilskudd av ingefær. Men da jeg leste om det på nett, så fant jeg forskning som viste at det ikke er anbefalt å ta ingefær i form av kosttilskudd under graviditet. Så disse prøvde jeg aldri. Jeg fikk imidlertid ingefærte av min kjære, uten at jeg hadde noen effekt av dette.

Man får kjøpt flere reseptfrie medisiner som skal hjelpe. Bl.a. postafen og marzine. Jeg kjøpte marzine som jeg har hatt liggende i nattbordskuffen. Jeg er imidlertid ikke noen fan av å ta medisiner når jeg er gravid, så jeg har ikke prøvd de - selv om fristelsen har vært STOR mange ganger.

Det var visst det jeg kom på i farten. Kvalme er virkelig noe av det verste som finnes, så jeg må si jeg er glad for at den verste perioden er over for min egen del. Og etter denne runden her, så tror jeg nok vi sier at det holder med to barn også... All ære til de som sliter med kvalme under hele svangerskapet, og som allikevel får flere barn!!
Er det noen andre som har noen gode tips mot kvalme også kanskje??

Ps: Bildet er fra da jeg var gravid med Daniel, og er tatt av Christian Frisell.

6 kommentarer:

Mariann sa...

Så bra du føler deg litt bedre Mona. Jeg slet også mye mer denne gangen enn med Emilie... Men det gikk heldigvis over rundt uke 15.. Nå er jeg bare kvalm sånn innimellom, når lillesøster turner litt vel mye i magen, eller jeg må ta en stygg bæsjebleie... Det som faktisk hjalp en del var akupunktur, fikk det hos fastlegen (som er akupunktør), men nå tror jeg at jeg er ganske mottagelig på slik behandling, for sea-bands funket også en del. Svangerskap nr 2 flyr ihvertfall av gårde, kan liksom ikke skjønne at jeg snart har en baby i armene mine jeg...

Hegeslilleboble sa...

Flott bilde!!
Jeg synes det hjalp med salt Ritz-kjeks:)

Størstepia sa...

Huff stakkar...
Kvalme er noe av det værste jeg også vet. Jeg er heller influensa eller halsbetennelsesyk!!
Jeg var mest kvalm med førstemann, og hadde også med meg mat overalt. Jeg syns det var best med loff eller grovbrød med brunost jeg;)
Det er jo en Europrisbutikk ved deg, er det ikke??;) dra & se da vel, kan jo hende de har pottene der også?!
Håper du er i grei form, god ny uke til deg!!
Klem fra størstepia

Theashus sa...

huff, føler med deg:( var kvalm i ni mnd andre gangen. det "eneste" jeg spiste i NI mnd, var pasta med kjøttsaus, og tørt first price kneipbrød med smeltet gulost (måtte være smeltet i micro).. grøss.... jeg trenger vel ikke å si at jeg ikke har spise kneipbrød siden, og heller aldri før da når jeg tenker meg om. huff, håper du får det bedre fremover:) kommer noe godt ut av det til slutt da hvertfall.. hehe

Nette´s lille Drømmeverden sa...

Det skal ikke være lett å være gravid :/ God bedring.

Nydelig bilde av deg.
Klem

Karoline sa...

Heisann Mona,

Jeg var SUPER kvalm til jeg var ca 14 uker. Det var kvalme doegnet rundt, baade morgen, midt paa dagen, og kveld. De beste tingene jeg fant som hjalp var aa spise konstant (jeg spiste mye gulroetter, epler, og bananer fordi jeg spiste HELE tiden) og saa drakk jeg mye vann med sitron i. Vann med sitron er godt uansett, men det syrlige var lindrende for meg. Det hjalp ikke aa bare drikke sitron saft fra flaske, men maatte vaere ordentlig sitron. I tillegg er det mange som synes at ingefaer oel hjelper - jeg synes bare det ble for soett. Men saa plutselig ga det seg! Lykke til Mona! Haaper noen av disse raadene hjelper!

Klem klem!