tirsdag 14. september 2010

Sykedager ved sykt barn


Jeg har i det siste tenkt litt på dette med sykedager når man har sykt barn. Heldigvis, så har vi hatt veldig flaks med hvilke dager Daniel har vært syk, så jeg har ikke behøvd å ta ut noen sykedager enda. Siden jeg skal jobbe helgen som kommer, hadde jeg fri på fre, lør, søn og man, og i dag jobber jeg kveldsvakt. Jeg jobber heldigvis kveld i morgen også, så da har vi faktisk enda en dag å gå på hvis han ikke kommer seg snart.
Hadde vi hatt uflaks, og Daniel hadde blitt syk på en mandag (og jeg bare hadde hatt dagvakter), så hadde vi allerede brukt opp halvparten av sykedagene vi har krav på i løpet av et år. For de som ikke vet det, så har hver av foreldrene krav på 10 sykedager ved sykt barn, og man kan ikke få sykemelding på vegne av barnet utover dette. Siden min kjære jobber som selvstendig næringsdrivende, så har han ingen sykedager i året. Hverken til seg selv eller til eventuelle barn.

Alle sier jo at barna blir så mye syke det første året de går i barnehagen, og at foreldrene blir nesten like mye syke.  Jeg har tenkt at jeg heldigvis har mine egne sykedager som jeg kan ta ut hvis lille blir syk. Men hvis jeg også skal bli like mye syk i året som kommer, så kan det jo hende at jeg må ta ut noen sykedager selv også..
Løsningen er kanskje å gå til lege og få sykemelding når man selv er syk, så kan man bruke sine egne egenmeldingsdager hvis barna er syke mer enn 10 dager i året?? Hvordan har dere andre løst det?? Eller tar jeg problemene på forskudd nå?

15 kommentarer:

Siv Iren sa...

Vet ikke hvordan man skal løse det igrunn, det er litt av en kabal. Vi har vært heldige siden barna ikke har vært mye syke, og siden jeg har vært hjemmeværende. Noen dager har selvsagt Magnus måttet stille opp, men veldig lite.

Det må jo finnes en måte å få sykemelding for barna på, og dermed krav om å være hos de? Jeg aner ikke, men det burde det jo hvertfall være.

Gøril sa...

Ja, det er litt av en kabal. Jeg har vært hjemme med Tilde i 2 dager allerede, og hun har bare gått en mnd i barnehagen. "heldigvis" har hun vært syk når det har vært helg og jeg har fri, men det er ikke like lett fordi.

Skjønner det er ekstra vanskelig når din kjære er selvstendig næringsdrivende og ikke har noen dager, da faller alt på deg. Håper at Daniel ikke blir mer syk nå.
Sykdom er noe herk i grunn!

Gøril sa...

God Bedring forresten :)

Anne-Marte sa...

Har ikke tenkt på det så mye, men Sverre hadde en runde i våres med 11 dager med feber. Heldigvis var det noen helligdager innimellom og så kunne jeg jobbe litt hjemmefra sånn at vi ikke trengte å ta ut så mange sykedager. Men det kan bli utfordrende når vinteren kommer med alle sykdommene...

Sitter forresten hjemme selv i dag. Høres veldig likt ut som det Daniel har: Snørr, stygg hoste og feber. Håper ikke det varer like lenge som Daniel sin sykdom, det er virkelig ikke morsomt å se dem så slappe som de blir etterhvert.

God bedring til Daniel!

Ida sa...

Ja, har tenkt mye på det der. Man kvitter seg raskt med de 10 dagene i.l.a et år.
Jeg visste ikke at man som selvstendig næringsdrivende ikke hadde rett på disse dagene. Ikke bra!
Håper Daniel snart blir frisk. Har vært dårlig lenge nå:-(

God bedringklem fra oss

Tante silja a sa...

Dersom barna er mer syk en fire dager i strek som er maks for sykeperiode m barn, kan man bare få en bekreftelse fra legen om at barnet er fortsatt syk. disse dagene går ikke på egenmelding da.

I tillegg kan man søke om å få overført egendagene til en person dersom den ene ikke kan ta ut egenmeldtedager. Men man må ha en god begrunnelse. Tror ikkke selvstendig nærigsdrivende holder :-(

Siw Aina sa...

Usj, dette er vel også ett problem for mange. Nå har jeg heldigvis aldri gått tom for sykedager til ungene, men var nære på det året Håvard fikk vannkopper i desember:(

Størstepia sa...

Jeg har aldri måttet bruke alle dagene mine, men så har mannen en mer fleksibel jobb enn meg. Vi har noen ganger delt dagene, at jeg har jobbet de timene jeg har med elevene mine, og dratt rett hjem, så har mannen jobbet på kvelden. Andre ganger har vi spurt svigermor, og hun har stilt opp mye.

Men det er som du sier, det går an å gå til legen hvis man blir syk selv og få sykemelding. Da har man liksom ikke tatt noen av sine egne dager...

Håper det ordner seg for dere, og heldigvis har dere klart å løse det disse dagene!

Klem fra størstepia

Camilla sa...

Hei, føler med dere!
Synes det er lurt å tenke litt over dette og legge opp en plan.
For vår del ble første året i barnehage et sykdomsmareritt, pga. magevirus som gikk rundt og rundt på avdelingen, og siden barnet aldri kom seg helt til hektene endte vi med 50 fraværsdager for han. Vi tok ut 10 hver, og vår redning var å ta slike dager som Størstepia forteller om- halve dagen hver. Jeg er også lærer, og mannen kunne da jobbe utover kvelden. Bestemødrene kom også noen dager.
Men det var tøft å stille på jobb etter å ha vært oppe det meste av natta...
Håper dere slipper!

Pia sa...

Vi har heldigvis hatt friske barn, stort sett, men har jo tenkt tanken når de for eksempel har hatt vannkopper - da går jo dagene, og du begynner å tenke "Hva hvis de blir syke igjen?"
At det bare er du som har krav på sykedager er jo litt stressende.
Får krysse fingre på at det går greit framover.

Mariann sa...

Det har jeg faktiskt ikke tenkt på, men det virker som en god løsning for dere/deg å gå til legen når/hvis du blir syk slik at lønna di ikke blir spist opp av sykedager ;)
God bedring til Daniel og gode vakter til deg Mona
Det løser seg til slutt ;)

mona sa...

Takk for gode innspill! :)

Mariann sa...

Hmmm, har ikke tenkt på dette iom at jeg går hjemme nå, og Kjetil har fleksibel jobb, men kan se at det kan bli et problem for noen. Heldigvis har vi kun hatt 3 eller fire sykedager med Emilie siden 1.mars, så hun har heldigvis holdt seg rimelig frisk. Men nå starter jo høst og bakterietiden, så plutselig kan det snu. Vi har ihvertfall funnet frem antibak her i huset, tenkte å høre med barnehagen om de også kunne ha det stående der.

Og ang "gikta", så rart at amming har en påvirkning her... det har jeg ikke hørt om. Spennende å se om det forsvinner når du slutter helt eller ikke... kjipt å pådra seg værsensitivitet for ever liksom :)

Ha en fin dag, og godt å høre at Daniel er bedre.

KLEM

marenkargrethe sa...

Vi blir skjelden smitta av barnas sjukdom, heller ikke det første året. Hvis vi blir det, er det som regel så mildt at det ikke er noe problem å gå på jobb. De som er mye syke, f. eks. luftveisinfeksjoner, kan ofte få kroniske dagnoser, f. eks. barneastma. Dersom barnet har kronisk sjukdom, er reglene annerledes, og du får flere dager. Veit ikke hvor mange, for jeg har det ikke sjøl, men har kolleger som har det.

Anonym sa...

Ser det er mange selv kan få sykemelding for å være hjemme med sykt barn, det vil nok de færreste leger gå med på, alt ut over ti dager vil være ulønnet perm. men det arb.giver nok gjerne vil ha etter tre dager (selv om man har brukt bare 3 dager) hjemme er legeerklæring på at barnet fortsatt er sykt, så går nå dagene