torsdag 16. september 2010

Den fjerde barnesykdommen

Ja, det er det jeg tror at Daniel har. Jeg hadde egentlig ikke trodd at det var det, siden han har vært dårlig lenge. Han har jo hatt feber i en uke nå, knapt spist, hatt litt diare og vært helt utmattet (også etter paracet, når feberen har vært borte). Men i natt, når jeg skulle gi han en paracet, fikk jeg altså se at han har fått et rødt utslett på overkroppen.
I dag virker han heldigvis endelig å være i MYE bedre form, han har lekt masse (tidligere har han stort sett bare orket fem minutter av gangen) og har ikke hatt feber siden jeg ga han paracet i natt. Han har fortsatt ikke noe særlig med matlyst, men får i seg litt ihvertfall. Han har også fått det røde utslettet såvidt i ansiktet, litt utydelig, men det er der.

Den fjerde barnesykdommen kan du lese mer om her. Og her kommer et lite utsnitt, for de som ikke gidder å klikke på linken :):

Den fjerde barnesykdom er helt ufarlig. Sykdommen starter gjerne med feber i flere dager og etterfølges så av et utslett. Noen barn utvikler et svært mildt utslett og viser egentlig ingen tegn på sykdom. Andre barn kan ha et tydeligere sykdomsbilde.

Barnet får som regel plutselig høy feber, 39-40 grader. Feberen vedvarer 3-7 dager. Ofte er barna lite sykdomsplaget bortsett fra at de kan være noe preget av den høye temperaturen, noen kan også ha sår hals og rennende nese. Kjertlene på halsen kan også hovne opp. Når feberen går tilbake etter 3-7 dager, oppstår et svakt rødfarget og småprikket utslett på overkroppen, tydeligst på bryst og rygg. Det kan senere spre seg til halsen og armene. I noen tilfeller kan det også spre seg til bena og ansiktet. Utslettet kan være så svakt at det er vanskelig å oppdage. I løpet av timer til flere dager vil utslettet gradvis blekne og bli borte.

Unntaksvis kan den høye temperaturen føre til feberkramper hos barn som er disponerte for det, men feberkramper er ikke mer vanlig ved denne tilstanden enn ved andre sykdommer som gir feber.

8 kommentarer:

Gøril sa...

For et nydelig bilde Mona, det var kjempevakkert. Han er så fin lille Daniel.

Fikk en ganske hard variant av sykdommen han da, typisk altså. Nå håper jeg at han skal bli frisk og være frisk leeeenge, slik at han får i bhg igjen :)

Igjen, jeg ble rett og slett bergtatt av det fine bildet ditt.

Pia sa...

Det var et vakkert bilde, ja!
Ikke artig med syke småtasser, og ikke alltid så lett å vite hva det egentlig er. Men det kan jo stemme at det er "Den fjerde barnesykdommen" God bedring fortsatt!

Anonym sa...

Hm, David hadde utslett på kroppen på fredag i forige uke. Lurte veldig på hva det var, om hadde spist noe eller om det var eksemen hans. Han har ikke hatt feber. Kan jo være at det er noe som har gått i barnehagen ja! Håper vi ser Daniel der snart. Vi har har enda ikke hatt noen sykedager, *bank i bordet* :)
Kirsti

Ida sa...

Er visst tiden for det nå. Bra han endelig er bedre da, vært lenge syk..
Hvis man skal finne noe positivt med det, må det være at man kan krysse av på listen over sykdommer som ikke kommer igjen;-)

Ha en fin kveld

Klem

★ Heidi ★ sa...

Husker Marcus fikk det der ogsaa. Feber noen dager og utslett rett för han ble bra igjen.
Godt aa vite hva som har plaget han disse dagene da.

Anonym sa...

Det er det Ivar hadde i forrige uke. Forklarer at Sigrid ikke var sjuk, hun hadde det da hun var rundt året. Takk for oppklaringa! Bra at D er frisk igjen!

Siv Iren sa...

At jeg ikke tenkte på det, Nora hadde det på akkurat samme måten når hun var rundt ett år. Over en uke høy feber og skikkelig slapp, så var det plutselig borte på et blunk, og litt utslett kom.

Godt å høre at han er bedre hvertfall, så kan dere stryke den første barnesykdommen av lista:)

Regni sa...

Godt å høre at lille vakre Daniel er frisk igjen. Og jeg sier som de andre: det var et nydelig bilde! Ønsker dere en god helg!