mandag 12. oktober 2009

Velling

I dag har vi vært og svømt igjen. Eirin tok en videosnutt av Daniel som dykker under. Dessverre har jeg ikke fått sett den enda, men hvis den er bra kommer den nok på bloggen en dag senere ;)
Etter svømmingen gikk vi til baker hansen på damplassen hvor vi spiste lunch. På vei hjem derfra stoppet vi innom nøstebarn. Men de stengte akkurat da, så det ble bare en rask titt. Det var vel sikkert like greit, så slapp vi å bli fristet til å kjøpe noe ;) Jeg har ihvertfall sett meg ut noen småting som Daniel skal ønske seg til jul da..

I kveld fant vi ut at vi skulle prøve å lage en tynn velling til Daniel. Vi fant frem "mat for spedbarn" fra helsedirektoratet, som jeg fikk fra helsestasjonen etter at Daniel ble født. Der var det jo masse fine oppskrifter! Vi fant bl.a en oppskrift på grøt laget av fin sammalt hvete:

ca 2 ss mel
ca 1 dl vann
litt morsmelk eller erstatning

Bland mel og vann, og la blandingen stå til bløtlegging i en time eller mer før kok (dette er for å få frem jernet i melet). Kok forsiktig under omrøring, og kok på svak varme i fem til ti minutter. Tilsett evt mer vann etter behov. Kok grøten tykk og la den så avkjøles til ca 40 grader. Tilsett mormelk eller erstatning til passelig konsistens.

Jeg tok bare et par små skjeer av denne grøten og blandet i litt morsmelk. Da ble det veldig tynn velling. Jeg tenkte at det var greit å begynne forsiktig. Og Daniel.. Tja.. Han var passelig fornøyd kan jeg vel si. Han var mest opptatt av å tygge på flaska (som jeg hadde klippet et lite hull i), men svelget nå ned mesteparten av det han fikk i munnen.

Jeg kan jo også nevne at jeg trodde jeg hadde hørt at man skulle begynne med grøt uten gluten. Men det står det ingen ting om i dette heftet. Det eneste det står, er at man bør veksle på å gi forskjellige grøttyper og helst venne de til gluten mens man fortsatt ammer.


8 kommentarer:

Beate Kristine sa...

Hihi! Dette vil vi også prøve! Tror man skal unngå gluten dersom man har allergier i familien :) Samme med sitrus, skalldyr etc. Spesielt hvis både mor og far har allergier er det vel noe med kryssallergier..? Leste litt om dette med storesnupp, så er muligens både utdatert og glemsk *'_'*

Gøril sa...

Mener jeg har lest at man skal begynne med grøt med gluten jeg, slik at man blir vant med det etterhvert? Men nå husker jeg selvfølgelig ikke hvor jeg leste det.

Uansett så var det en fin liten Daniel der.
Kanskje vi skal prøve med velling vi også.

God tirsdag, klem

Bine sa...

Så flink til å spise da ;-)
Vi begynte litt tidlig med grøt vi, siden han fikk mme (4 mnd), men da gikk det i små porsjoner av hipp risgrøt. Den er så god den, hehe. Prøvde maisgrøt og velling men det kom rett ut igjen. Smaken er som baken? :-p

¤ Mini&moi ¤ sa...

Hei!
For en fin gutt du har! Våre er nesten jevngamle.
Jeg også mener å ha hørt noe om å unngå gluten den første grøttiden, men jeg husker ikke hvor jeg har lest det. Om det ikke står noe spes i denne boka fra Helsedir. er det vel kanskje ikke så farlig da?!?
Jeg fikk beskjed av HS og være spesielt forsiktig som du sier, da jeg har Cøliaki. **Håper ikke Vetle får det**

Ha en fin dag!

Klem Ida

Elin sa...

Åh... Det heftet har jeg glemt helt av!
Takk for påminnelsen!

Det helsesøster sa til oss var at barn som ble ammet og som ikke hadde allergier i nærmeste familie ble anbefalt å begynne med grøter med litt gluten, sånn at de fikk en gradvis tilvenning på det. Hun nevnte havregrøt med ris og hvete til oss.

:)

Siv Iren sa...

Det er litt flaut å innrømme, men jeg tror jeg har gått for lenge i babytanker her hjemme og vet for mye om sånt:)
Så vidt jeg har lært/lest skal man ikke begynne med velling, men med vanlig grøt. Det for at de skal venne seg til konsistensen med en gang, at drikke og mat ikke er det samme. (Spiller sikkert ikke så stor rolle egentlig, men vet jeg har lest det)

Så er det faktisk nestle grøt som er den beste siden den er tilsatt jern, med hjemmelaget grøt vil man aldri komme opp i det samme jernnivået. Sist kokte jeg alle mulig slags fantastiske grøter, trodde jeg... Så viste det seg at nestle sin var best og at jeg like godt kunne spart meg arbeidet.

Og gluten ja. Gluten skal de vennes til gradvis samtidig som de får morsmelk. Så å begynne med litt gluten går helt fint, bare kombiner det med en annen grøt også.

*rødmer meg ut herifra igjen*

mona sa...

Å ja, det har jeg ikke fått med meg, Siv. Jaja, sikkert ingen krise heller :)
I boka her står det at grøt av hirsekorn er spesielt jernrik. Men nestle sin er kanskje bedre uansett? Jeg har tittet på de grøtene i butikken enda, siden vi bare har gitt små smaksprøver. Vi får vel sette oss mer inn i det når vi skal begynne med mat for alvor.

Om gluten står det:
"De som utvikler cøliaki har en genetisk disposisjon for sykdommen. Det er sansynlig at et høyt gluteninntak i spedbarnsalderen, særlig fra hvete, øker forekomsten av cøliaki ved at symptomene forsterkes og synliggjøres. Ammeperiodens varighet, alder for introduksjon av gluten i kosten og mengden av gluten som inntas har muligens betydning for utviklingen av cøliaki".
Det står også at man skal gradvis tilvenne de gluten mens man ammer og at man bør variere med grøt fra ulike kornslag det første året.

Ut i fra det kan man jo tenke at det kanskje er bedre å begynne med glutenfritt hvis man introduserer grøt tidlig? Uansett så er det ihvertfall best å amme lengst mulig :)

¤ Mini&moi ¤ sa...

Takk for info:-)
Vi har bare begynt med risgrøt og sviskemos foreløpig (gir mme ellers). Tenker å prate med lege om temaet på 6mnd-kontrollen så ting blir helt riktig. Ønsker tross alt ikke en liten en som blir så syk som jeg var. Mulig jeg også kan få en rekvisisjon til å ta en prøve på sykehuset, så ser man om han er disponert for sykdommen.

:-)