tirsdag 16. desember 2014

Fire måneder


Nå har det jo gått noen dager over, men minstesøster har nå rukket å bli fire måneder gammel. Hvor rart er ikke det?? Vi så en bitteliten nyfødt baby i barnehagen her om dagen, og da må jeg innrømme at det stakk litt i hjertet å se hvor stor min egen baby har blitt i forhold. Det er selvsagt koselig at de vokser og blir større, men det er jo litt trist å tenke på at man ikke skal ha en sånn rykende fersk liten baby igjen.

Noralille er fortsatt stort sett en blid og fornøyd liten frøken. Hun sover selvsagt mindre nå, og vi har vel sånn halvveis rutine på søvnen. Jeg tror ihvertfall at hun sover sånn ca tre ganger om dagen: Først når vi har levert de største i barnehagen, da kan hun sove en god lur. Så når vi henter de to andre i barnehagen, da sover hun noen ganger lenge og andre ganger en kort lur. Og så sover hun en lur igjen når de andre har lagt seg. Og da tror jeg alltid at NÅ har hun begynt å legge seg tidligere om kvelden, men så har hun visst ikke det allikevel. Haha.. Men nå legger hun seg for kvelden i 23-24 tiden ihvertfall, så da får jeg uansett lagt meg når jeg pleier.
Om natten har hun begynt å våkne oftere for mat igjen. Hun sover vel gjerne et par timer i vugga si først, og så havner hun over i sengen vår når hun våkner første gang. Når man har baby nummer tre, da er det bare å utnytte den tiden man har om natten, så jeg bare kobler henne på og sover videre. Derfor er jeg litt usikker på hvor mange ganger hun egentlig spiser om natten. Min erfaring er at det med nattesøvnen uansett svinger så mye når de er så små, så vi kan like gjerne vente litt med å jobbe for å få henne til å sove bedre.


Ellers så svinger hun rundt i legegrinda eller på gulvet, og er veldig opptatt av noen av lekene sine. Hun snudde seg vel fra rygg til mage da hun var tre måneder og en uke gammel (sånn helt ut av det blå), og de siste par ukene blir hun ikke liggende på rygg i mer enn ett sekund før hun har vært over på magen og klar for å utforske det som er rundt henne.
Når hun spiser er hun også opptatt av det som er rundt seg, og hun røsker f.eks. ofte i håret mitt eller styrer med klærne mine.
Hun er veldig glad i å spise på hendene sine, aller helst skal hele hånda inn i munnen. Og i det siste så synes jeg det virker som at hun er på vei til å oppdage tærne sine også. Men det er mulig jeg bare er en sånn mamma som tror at hun er så flink ;)

Ellers så elsker hun sang og musikk, hun elsker å bade og hun synes det er stor stas når hun får oppmerksomhet. Selv om det kan bli litt vel mye kos fra toåringen innimellom.
Vi har ikke tenkt til å introdusere fast føde på en stund enda, men hun skal nok begynne å få noen små smaksprøver etterhvert. Jeg synes ærlig talt at det er mye styr når de skal begynne med fast føde og man har en hektisk hverdag. Så så lenge hun vokser og trives, så satser vi på fullamming. Hun fikk såvidt slikke litt på en eplebit her om dagen da, og det likte hun godt!

Her i heimen har vi fortsatt en del å ordne til jul. Etter å ha hatt to uker med syke barn hjemme fra barnehagen så ligger vi visst litt dårlig an. Eh, som alltid.. Men det er vel noen dager i neste uke også, er det ikke?? 

2 kommentarer:

★ Heidi ★ sa...

Hei Mona! Jeg sluttet helt aa kommentere etter at jeg sluttet aa blogge...!
Dette höres saa veldig ut som oss med Sander. Han sov godt baade paa dagtid og paa natten til han var ca 3-4 mnd. Da begynte han plutselig aa vaakne veldig ofte paa nettene, og samtidig med det begynte han aa totalnekte pa smokk... Vi sov med han i sengen fra han vaaknet förste gang. Akkurat som dere. Deretter var jeg vaaken mellom 2 og 10 ganger hver natt. Jeg kan si at visse dager fölte jeg meg ikke som et helt menneske, nei.
Etter 1,5 aar hadde jeg faatt nok. Han fullammet fremdeles, men jeg klarte ikke mer av disse nettene og vi bestemte oss for at han skulle flytte ut. Inn paa eget rom i egen seng. Vi forberedte oss mentalt paa noen harde dager, men vi var bare nödt til aa ta den kampen. Var saa sliten. Og gjett hva? Han sovnet uten problemer, og vaaknet ikke en eneste gang gjennom natten. Det gjorde jeg! Laa liksom og ventet paa at han skulle skrike til. Siden dess har han vaert helt uproblematisk med sovingen!
Konklusjonen min er at naar mor har naadd metningspunktet er babyen klar for aa ta steget;)
Hva gjelder mating fullammet jeg han til han var 2 aar. Helt absurd aa tenke paa at han nesten ikke spiste noe annen mat, men jeg tror vi var for sene med aa introdusere mat til han... Det var jo saa praktisk aa bare amme og slippe aa lage til mat naar vi var paa farten...
Da han akkurat hadde fylt 2 aar hadde jeg faatt nok av ammingen ogsaa, og bestemte meg for at nok var nok. Jeg hadde snakket med han om dette en tid i forveien for aa forberede han paa hva som skulle komme. Da risten han bare paa hodet og var IKKE enig i dette... Saa til slutt tok jeg plaster paa brystvortene og da han kom for aa spise skulle du sett öynene han satte opp! Han sa bare "mamma, au" og jeg konstaterte at "ja, mamma har veldig vondt". Saa lot han genseren falle, gikk med paa aa spise en banan og siden dess har han vaert helt vanvittig flink paa aa spise.
Dette er min lange historie!
Jeg gav virkelig alt jeg hadde med sistemann, jeg hadde aldri klart dette med alle 3...
Men saann er det naa engang med de siste og minste tror jeg... Vi blander nok inn litt nostalgi i maaten aa oppdra de paa!
Lykke til videre med lille Nora og spise/sove-rutiner:)
KLEM Heidi.

mona sa...

Takk for hyggelig hilsen, Heidi!! Tror nesten alle de jeg fulgte bloggene til tidligere har sluttet å blogge. Men jeg får jo heldigvis noen glimt på insta og face innimellom, selv om det ikke blir så detaljert ;)
Haha, ja er vel noe med at man ikke orker å ta kampene på samme måte med tredjemann. Og så går jo tiden så ufattelig fort. Men jeg skal ha deg i bakhodet om tullingen om natten vedvarer. I natt var vel den verste natten omtrent siden hun ble født. Men kan jo tenkes at hun har like vondt i halsen og hodet som hennes mor har hatt de siste par dagene..
Ja, og far i huset mener at hun bør få litt mat på julaften, så vi får se hva det blir til med den maten. Skal ihvertfall ha deg i bakhodet der også, om hun blir for glad i puppen og for lite glad i maten ;)
Håper alt er bra med dere ellers!! Og god jul!!
Klem