tirsdag 28. januar 2014

Hvorfor så provosert??


Hvorfor blir folk så provosert over de som ønsker å gi barna et sunt kosthold?
Jeg ser ofte diskusjoner angående dette på nettet. Folk hisser seg opp over det de mener er hysterisk sunnhet og mener at barna får spiseforstyrrelser av å ikke få spise sukkerholdig mat i hverdagen. Selv klarer jeg ikke helt å se hva som er så farlig med å ha fokus på all den usunne maten barna får i seg i dag?

Jeg leste f.eks. denne artikkelen om en barnehage som har kuttet ut yoghurt og brunost, og som lager all maten fra bunnen av. Mange hisser seg opp i kommentarfeltene og mener at barna tar skade av dette og at det er galskap. Selv synes jeg det er flott at barnehagen har fokus på sunn mat, og jeg tviler sterkt på at de driver propaganda ovenfor barna om hvor farlig det er å spise brunost. Alle vet da at de ikke er farlig å spise en skive med brunost i ny og ne. Problemet i barnehagene er vel ofte at noen barn kun spiser brunost om det står på bordet. Da er det jo like greit at de barna heller spiser brunost hjemme, så kan de velge noe annet når det er i barnehagen. Jeg er sikker på at de har et godt utvalg av både ost, kjøttpålegg, kaviar osv. som barnet kan velge i.
I mine øyne må det jo være en vinn-vinn situasjon at barna bare får sunn mat i barnehagen. For de foreldrene som ikke bryr seg om kosthold, så får barna i hvert fall sunn og næringsrik mat i barnehagen. Og for de foreldrene som er opptatt av kosthold, så vet man at de også spiser bra mat i barnehagen. Det er jo ikke sånn at barnehagen sitter med pekefingeren til barna og skremmer de opp på hvor farlig det er med usunn mat. Og for barna er det helt naturlig at de ikke har alt som finnes i kjøleskapet hjemme i barnehagen.

Selv skulle jeg gjerne sendt barna i en slik barnehage. De serverer jo "sunn" mat i barnehagen vår også, men når de har varmmat så går det i pølser, pasta, toro tomatsuppe osv. Til frokosten serverer de grøt eller kornblanding med sukker på - hvorfor ikke bare servere det med bær eller rosiner? Og så er det jo ofte en anledning til å kose seg. Lillesøster spiste både sjokolade og is for første gang i barnehagen, noe jeg egentlig ikke kan se noen grunn til å servere på en småbarnsavdeling. Men vi vil jo ikke at barna skal føle seg utenfor heller, så jeg synes at de må få spise det samme som de andre barna..

Her i huset er vi, som mange har fått med seg, opptatt av hva barna får i seg. Noen vil nok si at vi er for restriktive. Samtidig så ser jeg mange områder hvor vi kunne blitt enda flinkere. Vi serverer f.eks. ofte juice til måltidene, barna spiser frukt flere ganger om dagen (det anbefales at bare to av fem er frukt, siden det inneholder mye sukker), vi elsker salami på brødskiva og pepperoni på den hjemmelagde pizzaen, vi elsker fete meieriprodukter og vi spiser sikkert alt for mye brødmat. Når vi er på ferie blir det fort mye pizza, pommes frites, is, potetgull og annet usunt.

Men ellers så prøver vi å servere sunn mat. Vi lager f.eks. det meste av maten fra bunnen av, vi spiser yoghurt naturell, vi har sjelden brunost og aldri syltetøy på brødskiva, vi er nøye med å ikke ha for mye smør på maten og bruker heller sunnere oljer i matlagingen, vi lager ofte grove vafler eller pannekaker uten sukker, vi har så og si alltid ferske grønnsaker til middagen, vi passer på at kjøpbrødet vi kjøper har minst tre på grovhetsskalaen, vi bruker stort sett fullkornspasta og ris med villris når vi har det til middag, og godteri spiser barna stort sett bare når vi er på besøk hos andre og får det servert.

Det som er så fint når barna er små er jo at man har stort sett fullstendig kontroll på hva de spiser. Man kan selvsagt ikke tvinge de til å spise noe, men de færreste barn sulter seg til døde om de ikke får loff med sjokoladepålegg på. Tilbyr man flere typer av sunn mat, så finner de alltids noe de liker. Og man trenger ikke å lage noe fokus rundt hvilken type mat man serverer, så jeg kan ikke se at de skal ta noen skade av å vokse opp med et sunt kosthold. Har man ikke sjokoladepålegg i skapet, så er det heller ikke aktuelt å ha det på brødskiva, og har man ikke saft stående så kan man drikke vann. Små barn har jo heller ikke noen forutsetning for å si at de vil ha noe som de ikke har smakt. Når barna har vært helt små har vi gjerne servert f.eks. smoothie eller bær om vi er noe sted hvor det blir servert kake, is eller annet godt. Da blir de kjempefornøyd med det de får, og tenker ikke over at de andre spiser noe annet. Men når de først har smakt noe, så må de selvsagt få det samme som de andre spiser. Da vet de jo hva de går glipp av!

I mine øyne er det mye lettere å gi barna et sunt kosthold enn å passe på sitt eget kosthold. Barna spiser jo det som er tilgjengelig, og kan ikke bare gå og finne frem en sjokoladebit som ligger gjemt øverst i skapet når søtsuget melder seg på kvelden. Her etterspør de nesten aldri noe usunt heller, siden det ikke er vanlig at vi har det. Det blir selvsagt verre og verre jo eldre de blir, og jo mer de får med seg at finnes av godsaker der ute. Og til slutt kommer de til en alder hvor man ikke har kontroll på hva de spiser i det hele tatt, og man kan regne med at dytter innpå masse usunt. Men så kan man jo håpe at de blir voksne og faller tilbake på gamle gode vaner som de har vært vant til fra de var små..

Selv sluker jeg visse artikler om kosthold, som f.eks denne. Og kan ikke skjønne at ikke alle lar seg inspirere av å lese om hvor lite bra det er for kroppen med ferdigmat og sukker. Jeg sluker også tester av f.eks. barnekjeks, som sier at kjeks stort sett inneholder sukker og palmeolje og bør serveres som lørdagsgodt. Og artikler som denne, som sier at noen av barneyoghurtene inneholder mer sukker enn cola. Men jeg vet jo at det er sånn at man gjerne hiver seg over temaer som man interesserer seg for, og på den måten får forsterket de meningene man har i utgangspunktet.  

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er helt enig med deg i at sukker er unødvendig og at det er latterlig å rakke ned på de som ønsker er sunnere kosthold for seg og sine. Å kalle det hysterisk blir for meg helt feil, jeg kaller det bevisst.

Men om vi er enige i hva som er sunt for kroppen, blir en annen diskusjon ;)

Anonym sa...

Skjedde noe rart når jeg kommenterte. Så fortsetter her...

Synes uansett dere er kjempeflinke som tar bevisste valg for deres familie!

Klem Anneline

Trine Orholm sa...

Fint innlegg, Mona! Og jeg er så enig med deg. :-)

Anonym sa...

Så heldig du er som kan ha fokus på sunn mat og slippe å ha fokus på å få i barna nok mat i løpet av dagen. Slik du beskriver matsituasjonen tolker jeg det som at du ikke har barn som er ekstrem kresne i matveien. Og det tror jeg du skal være ekstra glad for. Det er ikke lett å ha barn som ikke er villige til å spise den maten som man serverer. Eldste hos oss var et slikt barn. Uansett hva vi servert var eldste ikke villig til å smake. Når h*n fikk mat / drikke i munnen så brakk h*n seg, det var kun pupp som var godkjent. Eldste var 14 mnd før h*n var villig til å drikke fra glass, har aldri ville ta flaske, kopp eller andre drikke redskaper. I matveien hadde vi voksne ambisjoner om at vi skulle ha et barn som spiste alt men oppdaget fort at det var ikke enkelt. Helt fra første skje med fast føde var protestene der, spytte ut maten, brekke seg og knipe igjen munnen. Voksne med is i magen, vektnedgang og til slutt innleggelse på sykehus på grunn av dårlig inntak av mat. Vi kom ut igjen fra sykehuset med " diagnosen " ekstremt sta barn, og oppfordring til å fortsatt prøve å få barnet til å spise. Og det gjorde vi. Fant noen matretter som barnet var villig til å spise, skive med nugatti var godkjent, pizza grandiosa en annen som h*n kunne spise. Helsesøster her hos oss konkluderte tilslutt med at det er mye god mat i pizza grandiosa. Vi har aldri mens barna var små laget alternative middager, de har måtte vente til neste måltid om de ikke ville ha middagen. Fremdeles i en alder av 17 år er eldste vanskelig i matveien men h*n har likevel mere mat som kan inntas nå enn før. Og vi er alltid positive til at nytt blir prøvd. Og oppi all denne vanskelige situasjonen som maten har vært i alle år så har vi en ungdom som ønsker å bli konditor, og som går restaurant og matfag på videregående.

Line sa...

Jeg vil ikke si jeg har et veldig fokus på sunn mat, men jeg må si jeg blir inspirert av innlegg som dine - det får meg til å tenke over hva K får i seg i løpet av dagen/uka. Hvis vi skal kose oss lager jeg havregrynsvafler med banan, kulturmelk og en liten skje sukker (som helt sikkert er overflødig), eller så spiser vi frukt og bær. Han får ikke kjeks, ikke saft, og jeg prøver å servere grønnsaker med middagen hver dag. Uheldigvis (?) er ikke jeg og barnefar sammen, og jeg vet at spesielt besteforeldrene har en annen kultur på kos enn meg, og jeg prøver å la vær å blande meg for mye (det finnes viktigere ting), men du kan si jeg ble MILDT SAGT irritert da jeg fant ut at de hadde latt han smake på brus før han var året. MAKAN.
"Nyttårsforsettet" mitt i år er å prøve og bli glad i å lage god, variert og sunn mat, og øvelse gjør mester sier de så jeg kommer helt klart til å fortsette. Du er flink! :)

Barbarella sa...

Vi har sunn barnehage. Genetisk sett blir folk i min familien sjelden svært overvektige, og alle barna er små og slanke. Personlig synes ikke jeg det gjør noe om man spiser pepperkaker og lussekatter til jul i barnehagen. men jeg er glad det ikke er syltetøy på skiva og saft til alle måltider. Litt stusslig syntes jeg likevel det ble når sønnen ikke ville ha syltetøy på pannekakene hjemme. Liker du ikke syltetøy mer spurte jeg." Joda, jeg elsker det", sa han og så trist ut. "-Men i barnehagen har de sagt at det ikke er sunt!" Selv om jeg prøvde å si at litt ikke er så farlig, holdt han stoisk imot og spiste dem uten. Med sorg i blikket. Tynne lille fyren.

Det kan bli litt mye av det gode også!!!

lammelaartanker sa...

Jeg skjønner godt at folk blir provosert, det er gjerne slik når noen pirker borti noe så privat som kosthold. Tror at især kvinner er litt følsomme på det området.

Da mine var små var jeg frustrert over at de fikk mye mer søtt i barnehagen enn hjemme. Hvorfor skal det etableres søtbehov i barnehagen? Det er da ikke slik at alle unger MÅ spise prim og syltetøy og sulter i stykker dersom dette ikke serveres? Jeg skulle gjerne hatt ungene mine i en barnehage med fokus på kosthold, på dyrking av grønnsaker og matlaging som en aktivitet.

mona sa...

Huff, så utrolig slitsomt det må ha vært for dere! Heldigvis er det jo de færreste av barna som er så vanskelige når det kommer til mat, men jeg vet jo at de finnes. Jeg priser meg lykkelig for at barna her er helt vanlige barn når det kommer til mat. Eldste har stort sett vært veldig enkel å ha med å gjøre, og liker det aller meste. Men han er i en periode hvor han begynner å bli mer sær nå, og vil ikke alltid ha middag. Lillesøster har vært særere hele veien, og spiser ofte lite, spesielt til middag. Ofte velger hun seg ut en ting hun spiser f.eks. ris eller gulrot. Hun er tydeligvis ikke så glad i kjøtt og fisk, men spiser stort sett grønnsaker ihvertfall. Plutselig vil hun ikke ha brød eller grove pannekaker heller, men spiser kanskje litt agurk og egg. Men det har heldigvis aldri vært så galt at vi har vært bekymret for at hun får i seg for lite. Spiser hun lite den ene dagen, så tar hun det gjerne igjen dagen etter. Ihvertfall hvis vi har noen av favorittene hennes, da spiser hun nesten mer enn oss andre.

mona sa...

Takk for hyggelig tilbakemelding! Oioi, hadde blitt irritert om noen lot mine barn smake brus før de var året. Ser for meg at det kan bli en del dilemmaer om man ikke er sammen barnefar, ja. De fleste har jo litt forskjellige meninger om barneoppdragelse og alt annet rundt barna.. Her er det forresten pappaen i huset som er flink til å lage mat, så han skal nok ha mesteparten av æren for at det aller meste blir laget fra bunnen av. Jeg lager jo ordnentlig mat jeg også (når jeg må lage mat), men jeg sikkert brukt mer posemat om det ikke var for at han har lært meg hvor enkelt det egentlig er å bruke ferske råvarer :)

mona sa...

Haha, huff :) Ja vi passer alltid på å si at det ikke er sunt å spise for mye av en ting, men at det er greit å spise det av og til. Ikke at vi har sånne diskusjoner her så ofte, men det har hent at vi har diskutert det å ha syltetøy på de grove pannekakene vi spiser til kvelds. Vi pleier å ha en avtale om at eldste får syltetøy på den siste pannekaka. Lillesøster får ikke foreløpig, mest fordi jeg ikke gidder det ekstra sølet. Hun har ikke spurt etter det heller da, så da er det jo uansett ikke noe tema :)

mona sa...

Jeg tenker også at barna mine får dårligere vaner i barnehagen :S Men man ønsker jo ikke at barna skal føle seg utenfor heller, så jeg synes at de må få spise det samme som de andre barna spiser..

Petrus og Petrine sa...

Jeg er enig i at vi burde være flinkere med barns kosthold, og hjemme så er vi relativt flinke. Den største utskeielser er youghert. Ikke daglig det heller. Vi lager den meste maten fra bunnen av, det går jo raskt nok og vi vet da hva vi putter.i munnen. Vi bruker ikke salt, annet enn i havregrøt, og er sparsomme med sukker (i alle fall den synlige) vårt største problem er å være på besøk, da kan det jo dyttes til de unge bøtter med sukker, og vi blir korrigert når vi sier stopp. Det gjør vi jo.. Så min frustrasjon er mest på det feltet jeg ikke styrer. Og enig i at barnehager enda kan bli bedre på varmt, selv om det faktisk lager varm grønnsakssuppe ( fra bunnen) i barnehagen til min lille pode.

Petrus og Petrine sa...

Feltet forsvant, så jeg fortsetter her. Barnehagen serverer ikke kaker og annet usunt, annet enn en is til 17. Mai og is til dessert til barnas julebord. Lussekatter og pepperkaker blir servert når foreldre er tilstede så da er det opptil oss å styre inntaket. Det liker jeg. Så jeg definerer barnehagen som vi er bruker av som bevisst. De har også utelivsprofil, så barna er i skog og mark mye av tiden. Vi valgte denne barnehagen ut fra profilen. Og bursdager blir feiret med flagg, pent service og såpebobler! Og smoothie til bursdagsbarnet. Ikke til hele gjengen. Barna synes det er ekstra stas når det er deres dag. Så mange barnehager er nok på god vei til å servere god og sunn mat, alt er ikke svart hvitt :) bra du tar det opp, for jeg ser foreldre som gir barn flasker med saft og kjeks/boller i vendinger. Og litt bevisstgjøring kan føre til små endringer som kan bli store etter hvert

lammelaartanker sa...

Akkurat slik hadde jeg det også!

Anonym sa...

Hei - Enig med det du skriver.... Jeg har blitt veldig motarbeidet i svigerfamilien fordi jeg ikke vil at sønnen vår skulle introduseres til usunn mat allerede som baby....Det har vært en har kamp i motbakke og på mange områder taper jeg, så jeg må bare akseptere at det ikke blir så sunt som jeg hadde håpet. Særlig farmor er en værsting...Hun har diabetes - men det ser ikke ut til at det synker inn hos henne at det ikke er fornuftig å presse på barna sukkerholdige ting. Hos oss har vi ikke saft og brus i huset - men farmor finner alltid saft til barna og i tillegg saftis - så når desserten kommer på bordet har barna i prinsippet fått 3 desserter... For hun gir dem jo saftis i tillegg til vanlig dessert...og sukkerholdig drikke - å be om melk eller vann er nesten fy fy hos henne - eller ikke nesten - det er fy fy - Så det er ikke lett. Selv er jeg insulinresistent og ønsker ikke å påføre barnet mitt de samme problemene og dårlige vanene.