mandag 22. april 2013

Desinfisering av barna


De fleste som kjenner meg vet at jeg er opptatt av god hygiene. Og da spesielt god håndhygiene. Jeg har tross alt gått på sykepleierskolen, og lært alt om smittekjeden og hvordan man bryter den. Jeg har riktignok alltid vært opptatt av god hygiene, og følte meg selvsagt veldig hjemme da disse temaene ble tatt opp på sykepleierskolen. Da fikk jeg jo enda mer å bygge videre på!

Visste du at tommelen ofte glemmes når man vasker hendene? Visste du at det nesten ikke hjelper om man bare skyller hendene raskt under rennende vann uten å gni godt med såpe? Visste du at håndkleet man tørker hendene på samler bakterier og må skiftes ofte?? Og med ofte menes ikke en gang i måneden altså, her snakker vi om flere ganger i uka! Og visste du at når du tar på dørhåndtaket på vei ut fra et offentlig toalett, så får du masse bakterier på hendene igjen. Ja, alle helsearbeidere bruker papiret de har tørket seg med til å skru av vasken, og så bruker de albuen til å åpne døra på vei ut. Og det er ikke tull altså!

Siden jeg er veldig opptatt av akkurat dette med håndhygiene, så er det mange som tror at jeg steriliserer huset jevnlig og at barna bades hver dag. Men jeg er ikke SÅ gal altså. Jeg tror også at man har godt av en del bakterier.
Derfor gjøres det kun normal vask av huset (uten å bruke antibakterielle såper, dere vet vel at det ikke er anbefalt!?). Som oftest vasker jeg ikke heller, jeg bare støvsuger. Men vasker selvsagt hvis det er sølt noe. Barna bades to-tre ganger i uka, som anbefalt når man har atopisk hud. Og lekene vaskes faktisk kun ved behov (det anbefales vel strengt tatt at man vasker de regelmessig). Jeg kloret riktignok en god del leker da vi hadde omgangssyken her sist, men da er liksom saken en annen. Dessuten unngår vi å ta antibiotika med mindre det er helt nødvendig - men det er jo en annen diskusjon.

Reglene her i huset er at så snart man kommer inn døra etter å ha vært ute (og da mener jeg uansett hvor man har vært, eller hva man har gjort. Bortsett fra om man bare har hentet posten, eller vært en tur hos mormor og morfar over veien da), så vasker man hendene sine. Ellers vasker man de hvis man har vært på toalettet, hvis man har vært på badet og tilfeldigvis tatt på toalettet eller hvis man har fått noe smuss på de. Vi prøver å huske å vaske de før vi skal spise også, men det hender det faktisk at vi glemmer - tro det eller ei! Den som lager mat glemmer selvsagt ikke å vaske hendene da (tro ikke at vi er helt griser heller ;))

En bakdel med å vaske hendene ofte er selvsagt at de blir tørre. Derfor smører jeg de ofte, og prøver gjerne å holde meg til såper uten parfyme. Er jeg ute på tur så bruker jeg mye håndsprit. Da jeg kloret som verst her under et utbrudd av omgangssyken før påske, fant jeg forresten ut at klorin faktisk er etsende. Haha, har dere fått med dere det?? Jeg fikk jo åpne sår på hendene, og tenkte at det lille jeg har hatt av eksem der innimellom hadde løpt helt løpsk...

Det siste jeg har kommet over nå, som jeg gleder meg til å prøve, er et nytt type rensevann som heter Aquaint. Det er visst laget av et naturlig stoff som finnes i kroppen, og inneholder ikke alkohol. Allikevel skal den ha gode antibakterielle egenskaper uten å tørke ut huden. Produktet er å få kjøpt hos lykkeland.no.
Og hvis du nå tror at jeg har skrevet hele innlegget fordi jeg er sponset av Aquaint, så er ikke det helt riktig. Jeg gikk og tenkte på å skrive et innlegg om hygiene da vi hadde omgangssyken her for andre gang, og så fikk jeg plutselig en mail om jeg ville prøve dette rensevannet. Skulle nesten tro at de kjente meg - hoho.. Jeg hadde forøvrig ikke giddet å skrive et helt innlegg for å få en liten flaske med litt rensevann heller, med mindre det passet tilfeldivis inn (sånn som nå).


3 kommentarer:

Ambivalentica sa...

Syns reglene deres er helt på sin plass, det høres ut som om vi praktiserer de samme rutinene :) Bare at vi ikke er særlig flinke til å vaske lekene.. :)

Hegeslilleboble sa...

Jeg gjør det samme som dg på offentlig toalett, tenker at det er myyyye bakterier der ja.... Ellers er jeg nøye med dørhåndtakene hjemme også, særlig på do

Anonym sa...

Forstår at jeg er litt vel slapp på hygiene biten... Ja vi vasker jo selvsagt både oss og huset jevnlig. Etter toalettbesøk er vi selvsagt nøye og før vi lager mat, men ikke alltid om vi har vært ute. Og jeg har aldri kloret noe annet enn doen... Men vi er aldri syke og jeg tror faktisk ikke vi har hatt omgangssyke i hus heller. Selv om vi har hatt 2 barn i barnehage. Nå er begge skolebarn og jeg regner med at den verste perioden for omgangssyke er over.