torsdag 2. august 2012

Fotografering


Jeg får mye spørsmål om fotografering. Både fra kjente og ukjente. Det tar jeg selvfølgelig som et kompliment, og synes er kjempestas! De fleste spør om hva slags utstyr jeg har, hva slags redigeringsprogram jeg bruker og om hvordan jeg får bildene så lyse.


For å slippe å svare på de samme spørsmålene så mange ganger, tenkte jeg at jeg kunne lage et lite innlegg hvor jeg svarer på det jeg oftest får spørsmål om.

Jeg har et canon eos 550d kamera. Til det har jeg to objektiver, et Canon 50mm f1,4 og et Sigma 24-70mm f2,8.
50mm objektivet er perfekt til portrett og detaljbilder, mens 24-70mm objektivet er er objektiv som funker til det meste. Jeg hadde bare 50mm objektivet i et par år da, så det funker til det meste det også. Det er bare vanskelig å ta bilder av mange mennesker sammen, om man ikke har plass til å gå langt unna, og så er det håpløst hvis man f.eks. vil ta oversiktsbilder av hus og interiør.


Kameraet bruker jeg alltid på M - innstillingen. Da har jeg mulighet til å stille både iso, lukkertid og blender som jeg selv ønsker det. Hvitbalansen har jeg ikke orket å stille inn, så den har jeg bare på auto. Den endrer heller når jeg redigerer bildene, om jeg ikke er fornøyd.
Blenderen har jeg oftest på det laveste tallet som er mulig, siden jeg liker det når bakgrunnen er mest mulig duset ut. Så stiller jeg iso og lukkertiden etter hvor lyst det er. Da stiller jeg de inn sånn at jeg overeksponerer bildene litt - altså sånn at de blir lyse og fine. Jeg prøver meg stort sett bare frem, og knipser et par prøvebilder for å se at jeg får de akkurat sånn jeg vil ha de (ja, og så må man vite om det grunnleggende om iso og lukkertid. Det aller mest grunnleggende er å tenke at jo lysere det er, jo lavere kan du sette isoen. Med lukkertiden er det omvendt - jo lysere det er, jo høyere må du sette lukkertiden.).
På bildet over har jeg f.eks. brukt iso 400 og lukkertid 1/1000. Mens på bildet av gutta har jeg brukt iso 200 og lukkertid 1/1250. Jo høyere iso man har, jo mer kornete blir bildene. Ofte ønsker man å bruke lavest mulig iso, men noen ganger kan det (ihvertfall etter min smak) bli fint å bruke høyere iso.


Etter tips fra karinfoto tar jeg nå alle bildene mine i RAW (det har jeg bare gjort de siste månedene), og så redigerer jeg de i lightroom fra adobe. Jeg gjør stort sett lite redigering. Oftest så gjør jeg de bare litt skarpere, lysner de et hakk eller to og evt stiller hvitbalansen hvis jeg ikke synes at fargene er helt riktige fra før.

Jeg føler jo absolutt ikke at jeg er noen ekspert på dette, men her har dere ihvertfall min "oppskrift" ;) Jeg følger jo en god del fotoblogger etterhvert, og føler absolutt ikke at jeg er så flink som alle de flinke hobbyfotografene der ute! Men man lærer jo litt hele tiden, og det er utrolig gøy å holde på med!!
Nå som jeg også tar litt fotooppdrag, så har jeg også begynt å ønske meg mer proft utstyr. Akkurat nå er det et Canon 5d mark 2 som står høyest på ønskelista. En annen drøm hadde selvfølgelig vært å kunnet lage sitt eget lille "studio" hjemme. Men det kommer nok ihvertfall ikke til å skje med det første ;)

Bare spør om det er noe annet dere lurer på!

5 kommentarer:

ELIN sa...

Så flott med fototips. Jeg elsker å ta bilder, og trenger å lære mer he he. Tusen takk for at du deler!Klemmer fra Elin

Britt Kristin sa...

Hei Mona...

Kjempefint med tips...Tusem takk...

Ha en fin kveld..

Britt

Siv Iren sa...

Takk for tips, veldig bra! Skal Hvordan får man til å ta bildene i raw?

mona sa...

Du finner det et sted under innstillingene på kameraet. Husker ikke akkurat hvor, men jeg fant det ganske lett da jeg lette etter det :) Hvis du tar de i raw må du konvertere de før du sender de til folk eller legger de ut på nettet da, bare vær obs på det! Og så tar de en del større plass på pcèn!

Anonym sa...

Tusen takk for fototips! :-D