mandag 12. desember 2011

Svangerskapspenger


For noen uker siden var jeg og min nærmeste leder på samtale hos en jordmor i kommunen. Dette er et tilbud som kommunen jeg jobber i tilbyr, slik at man kan diskutere tilrettelegging i jobben.
Min leder og jeg var enig i at det er vanskelig å tilrettelegge stort i jobben min. Vi har fulle lister med pasienter, og det vil bli for stor belastning på de andre ansatte, hvis de må ta ekstra pasienter slik at jeg får mindre på min liste. Dessuten har vi bare akkurat passelig antall biler til at det er en til hver liste, så det er ingen løsning å leie inn ekstra personell som kan gå på topp.

Jordmoren informerte oss derfor om det som heter svangerskapspenger. Dette er en løsning hvor den ansatte kan gå helt eller delvis ut av jobben, men fortsatt få full lønn. Ordningen er det NAV som står for, og dette er for personer som er i en jobb som bl.a. er fysisk slitsom og stressbelastende. Hjemmesykepleie går vel glatt inn under den beskrivelsen..

Så fra i dag har jeg gått ned i 80% stilling, uten at jeg trenger å være sykemeldt. Jeg skal si det var deilig å ha en ekstra fridag i dag, etter en forferdelig hektisk arbeidshelg!! Jeg skal også på et nytt møte til jordmor i romjulen, hvor vi skal se på om jeg skal gå ned til 60% stilling de siste ukene av svangerskapet. Hurra for en super ordning fra NAV!

Her kan man lese mer om svangerskapspenger, hvis det er noen som lurer på om det kunne vært noe for dem.

Bildet er forresten fra mitt forrige svangerskap, og tatt av Christian Frisell.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bare husk på at alt slikt ikke inkluderer særlig med feriepenger til det påfølgende året, når det er Nav som betaler. Gjelder i allefall for svangerskapspenger..

Mariann sa...

Jeg fikk svangerskapspenger da jeg ventet Emilie, pga stressende jobb osv. Veldig bra siden den ikke spiser opp sykemeldingstiden din, vet jo aldri om man plutselig kan få bruk for det når babyen er kommet. Men det er veldig få leger som vet om denne ordningen, eller som kan den. De fleste tror den kun kan brukes om jobben innebærer arbeid med kjemikalier osv.. Til og med en NAV ansatt sa til meg at det ikke var mulig å bruke denne ordningen, men det gikk jo :)

Elin sa...

Sånn i teorien skal det jo være risiko for skade på foster pga jobbsituasjonen for at man skal få Godkjent svangerskapspenger. Men jeg har erfart at dette har mange gråsoner ;) jeg personlig syns det er en helt super ordning pga at man slipper å bruke av sykmeldingsperioden. Hadde selv svangerskapspenger da jeg gikk med W.

Skal dere ta sånne bilder i dette svangerskapet også?
De er veldig fine :)

Guro sa...

Så bra, Mona! Ingen dans på roser å jobbe i hj.spl som høygravid (slitsomt nok i ikke-gravid tilstand, synes nå jeg).. Håper bekkenet ditt kommer seg med en litt roligere hverdag. Snart er du i permisjon!!! (hehe, tror ikke jeg kjenner NOEN som nyter permisjonslivet så til fulle som deg)

mona sa...

Jeg var ikke klar over at man ikke får feriepenger for det, nei. Heldigvis er det bare snakk om 20% lønn i litt over to uker, og 40% lønn i tre uker for min del. Så da utgjør det jo ikke så mye uansett.

Elin: Spørs om vi får tatt sånne bilder denne gangen. Christian, som tok disse bildene har solgt utstyret sitt, siden han fikk brukt det så lite. Og lommeboka er noe skrapa om dagen etter all oppussingen..
Forresten så kan man kanskje si at det er fare for fosteret hvis man stresser for mye og jobber for hardt fysisk. Da kan det jo være større fare for å føde for tidlig, noe som kan være skadelig for barnet!?

Guro: Spørs om jeg får til å nyte den neste permisjonen like bra som den forrige. Men jeg gleder meg ihvertfall maks til å kose meg hjemme med en liten igjen ;)