torsdag 26. april 2012

Flink nok?


Jeg er jo, som dere har skjønt, veldig glad i å ta bilder. I det siste har jeg fått mange kommentarer fra venner som mener at jeg bør ta på meg noen fotooppdrag. Selv har jeg tenkt "hmm.. Det hadde jo vært veldig gøy, men er jeg flink nok??" Ja, altså, jeg ser jo at jeg er flinkere enn mannen i gata, men når jeg sammenligner meg selv med andre hobbyfotografer, så føler jeg slettes ikke at jeg er så flink. Men så har jeg jo ikke helt klart å slå fra meg tanken allikevel. Det er jo så gøy å ta bilder! Dessuten har økonomien vært rimelig stram etter at vi flyttet (ja, det var nemlig sånn at jeg gikk ned i lønn da jeg byttet jobb, og samtidig så økte utgiftene våre). Så det hadde selvfølgelig ikke vært så dumt å spe på økonomien litt også, om man var så heldig å få noen oppdrag..

Ja, så i går postet jeg like godt en oppdatering på facebook om at jeg har tenkt på å ta på meg fotooppdrag - spread the word. Og jeg må innrømme at jeg fikk litt vondt i magen da jeg gjorde det. "Hva vil de flinke fotografene tenke når de ser at JEG har tenkt til å ta på meg fotooppdrag??"
Men allerede rett etter at jeg postet oppdateringen, så hadde jeg flere interesserte. I natt har jeg derfor ligget og tenkt på foto. Haha..
-"Jeg er jo så avhengig av godt lys for å ta fine bilder, hva hvis været er helt feil når jeg har avtalt å ta bilder for noen??".
- "Hva med de som ønsker å ta familiebilder? Jeg er jo ikke så flink til det.. Dessuten klarer jeg ikke å lage et "ministudio" i stua mi for en hel familie."
-"Skal jeg lage meg en slags hjemmeside? En ny blogg? En facebookgruppe?".

Og i morges når jeg våknet, så begynte jeg plutselig å tenke. "Tenk hvis de som sa de var interessert trodde at jeg skulle gjøre det helt gratis?" Så måtte jeg adde en liten status om at "eh, jeg tenkte å ta litt betalt for det altså!". Og allikevel har jeg altså noen interesserte - hurra!

Jeg har selvfølgelig tenkt mange tanker rundt dette, og rundt de spørsmålene jeg nevner. Men jeg tar gjerne imot tips allikevel, om det er noen som har noen?! Og jeg har ikke tenkt å lage noen business ut av dette altså, bare små oppdrag for moroskyld - om jeg er så heldig å få noen!

10 kommentarer:

mammaKine sa...

Klart du er flink nok. Du er jo kjempegod!
Grattis med dagen som var, du :-)

Ida sa...

Selvfølgelig skal du gå for det, du er jo superflink fotograf det har jeg sett mange ganger! Masse lykke til, håper det blir en fin hobby du kan tjene litt på ;) Ikke no som er bedre enn det. Klem

Pernille Ulrikke sa...

Så morro!! Jeg tror du hadde gjort det veldig godt. Nydelig bilder tar du.. Ikke tro at du ikke er god nok, for det er du :-) Følg med på værmeldingen, så kan du orientere deg godt etter hvordan været og lyset blir :-P

Karin Pedersen sa...

Det er mange hobbyfotografer der ute som gjør dette, så hvorfor skal ikke du være flink nok? Det handler egentlig mest om hva "kunden" ønsker og hvorvidt du kan oppfylle de ønskene. Hvordan bildene skal brukes er også viktig, skal det f.eks forstørres i stort format? (babybilder skal ofte det), da krever det at man har god nok oppløsning på bildene.

Min erfaring er at familie og venner ofte sier det man ønsker å høre, mens kravene og forventningene kan ofte være noe høyere hos ukjente mennesker. Så vær klar tidlig på hva du kan levere slik at ingen blir skuffet i etterkant.

Jeg har fokusert på de emnene jeg liker best selv, nemlig baby, barn og dyrefotografering, og har dermed ikke tatt bestilling på familiebilder, gruppefotografering osv. Som bakgrunn er jeg veldig glad i rullegardinene mine fra Ikea. Jeg har ekstern blits jeg bruker, men jeg har også hjelp av et stort stuevindu. Min erfaring er at overskyet vær gir det beste lyset og gjør det lettest å finne riktige innstillinger på kamera. Sol som kommer og går er faktisk det verste for det innebærer ofte endring av kamerainnstillingene.

Et godt tips er å prøve seg på litt enkel bildebehandling, det kan redde mange bilder dersom det fins noen som får fargestikk, tilsetting av skarphet og ellers gjøre et bilde enda bedre.

Lykke til :)

mona sa...

Tusen takk for fine innspill!! Ja, jeg har sett at det er mange hobbyfotografer som gjør dette. Og noen av de synes jeg faktisk ikke at tar så fine bilder - så jeg tenker litt at hvis de kan, så kan jeg..

Gøril sa...

Klart du kan. Du er knallgod.

Silje - Et Fotografisk Minne sa...

Stå på, Mona! Hopp i det!
Du har forståelsen og øyet når det gjelder komposisjon, lys o.l. og det (syns jeg) er det viktigste! Resten av det tekniske kommer etterhvert :-)

Kunder som kontakter deg, kommer jo til deg fordi de liker bildene og stilen din - stol på deg selv nå :-)

Regni sa...

Hei Mona! Ja, det synes jeg du skal prøve deg på! Jeg har jo ingen erfaring med fotografering av andre enn familie og venner, men synes Karin har gode innspill. Har tenkt på å gjøre det samme, det hadde jo vært utrolig greit med litt ekstra på konto iblant og dessuten kjempegøy med noen nye fjes foran kameraet. :-)

mona sa...

Tusen takk for fine tilbakemeldinger!! Det er alltid godt med litt støtte, når man føler at man er på tynn is.. Hihi :)

Janet sa...

Du er superflink, så dette tror jeg du klarer bra! Lykke til. Hadde du bodd i nærheten hadde jeg prøvd deg!